'Behoefte aan meer experimenten Jeugdzorg'

leerdam • De zeventien gemeenten in de regio Zuid-Holland Zuid hebben 5,4 miljoen euro extra beschikbaar gesteld om te voorkomen dat er wachtlijsten ontstaan in de Jeugdzorg. Voor Leerdam komt dat neer op een bedrag van 265.000 euro.

Hiervoor zal gebruik worden gemaakt van het speciaal hiervoor in het leven geroepen reservepotje sociaal domein.

Transformatie

Verantwoordelijk wethouder Cees Taal zei donderdag tijdens een persgesprek dat de transformatie van de Jeugdzorg nog onvoldoende uit de verf komt. Hij zou het wenselijk vinden als er op lokaal niveau meer ruimte zou zijn om te experimenteren.

Volgens Taal doet het Sociaal Team in Leerdam goed werk. Probleem is alleen dat het team teveel in beslag wordt genomen door de zogenaamde 'zwaardere gevallen', die door de wachtlijsten op het bordje van de gemeente terecht komen. Taal: "Het sociaal team kan te weinig reflecteren op hun werk zodat zij zich goed verder kunnen ontwikkelen richting de beoogde transformatie waar de preventie een belangrijk onderdeel is."

Laagdrempelig

"Ik wil toe naar een laagdrempelige Jeugdzorg, waar mensen elkaar kennen, gericht op samenwerking met bijvoorbeeld scholen en huisartsen en waarbij er nu eens echt sprake zal zijn van het weghalen van de schotten. Vertrouwen moet de basis vormen in de samenwerking tussen aanbieders en professionals en bij de samenwerking tussen de gemeenten. Dat zal leiden tot minder bureaucratie en een betere kwaliteit van zorg." Taal gaf donderdagmorgen tijdens een persgesprek aan dat hij benieuwd is naar pilots die in de gemeente Binnenmaas zijn uitgevoerd.

De wethouder is overigens ook niet helemaal tevreden over het feit dat al het geld voor Jeugdzorg wordt verdeeld via de gemeenschappelijke regeling. Hij zou graag wat meer ruimte willen hebben voor lokale beleidsruimte.

Dick Aanen