• Ali Yilmaz (links) wil belangrijk zijn voor LRC.
• Ali Yilmaz (links) wil belangrijk zijn voor LRC. Foto: Jeroen de Bruin

Ali Yilmaz: 'Ik wil met LRC bovenin meedraaien'

Een seizoen zonder degradatiezorgen

regio • LRC Leerdam, Haaften en Beesd streden vorig seizoen tot de laatste speeldag tegen degradatie. Een nieuw seizoen biedt nieuwe kansen en dus willen de ploegen dit jaar weg blijven uit de onderste regionen.

Ali Yilmaz keerde deze zomer terug bij LRC Leerdam. De buitenspeler draaide afgelopen seizoen een moeizaam jaar in de derde divisie bij SteDoCo, waar hij weinig aan spelen toe kwam. "En dus besloot ik om daar weg te gaan", zegt Yilmaz. "Ik hoop nu een stapje lager het plezier in het voetballen weer terug te vinden. Ik wil laten zien dat ik nog kan voetballen en wil weer belangrijk zijn voor een ploeg." Waar SteDoCo degradatie niet wist te ontlopen, lukte LRC dat in de eerste klasse ternauwernood wel. Yilmaz is echter niet naar Bruinsdeel teruggekeerd om weer een jaar onderin te spelen. "We hebben een enthousiaste en positieve groep en ik ben er zeker niet bang voor dat wij weer tegen degradatie moeten gaan spelen."

In de voorbereiding is te zien dat LRC aan creativiteit heeft gewonnen en zeker ook in de breedte sterker is geworden. Trainer Koen Janssen heeft weer iets te kiezen en kan de tijdelijke afwezigheid van Rogier Gerritsen en Bart Barendregt beter opvangen. "Ik wil met dit team bovenin meedraaien", zegt Yilmaz stellig. "We moeten hard trainen en beter willen worden. Als we als team strijden, kunnen we prima meedoen. Een kampioenschap of promotie zou mooi zijn, maar dat wordt moeilijk genoeg." LRC opent het seizoen op bezoek bij titelfavoriet DHSC uit Utrecht, dat met onder andere Evander Sno en Rodney Sneijder twee ervaren ex-profs binnen haalde. "Die hebben aardige spelers gehaald, ja", beseft Yilmaz. "Maar zo'n eerste wedstrijd is anders, zeker als je een hoger niveau gewend bent. We gaan daar ook gewoon voor een goed resultaat."

Haaften

Haaften handhaafde zich vorig seizoen in zijn debuutjaar in de derde klasse. Trainer Denny van Geffen vertrok na drie jaar naar Peursum en Haaften haalde met Adrie van Steijn een ervaren vervanger. "Het is over en weer nog wat wennen, maar de klik is er", zegt Van Steijn. "We hebben heel veel plezier. Soms is het fantastisch, soms wat minder. Dat heb je met een jeugdige groep als deze." Met onder meer de terugkeer van Johnnie Noorthoek is de selectie van Haaften er weer wat sterker op geworden. "De groep heeft veel talent, vooral voorin", weet Van Steijn. "Mijn voorganger heeft goed werk verricht door deze groep in de derde klasse te houden. Daar moeten we nu op voortbouwen naar iets moois. We willen een stabiele derdeklasser worden en mikken op het linkerrijtje. En waarom kunnen we niet voor een periode gaan? Als het meezit en je hebt een goede fase en een gunstig programma is dat best een realistisch doel. We willen in ieder geval wel ergens om spelen."

Om dat te bereiken, zal Haaften volgens Van Steijn nog wel moeten leren. "We moeten leren een wedstrijd te lezen en meerdere systemen beheersen. Je kunt best eens een mindere dag hebben en dan moet je ook minimaal een plan B hebben. Ik kan vertellen wat ze moeten doen, maar de spelers moeten het uitvoeren. Als we die stap kunnen zetten, is er veel te halen. Zeker in bepaalde fases van wedstrijden. Dan zullen de resultaten vast en zeker komen."

Beesd

Ook zondagvierdeklasser Beesd weet wat het is om tegen degradatie te spelen. Onder trainer Gert Heijsteeg waren de verwachtingen hoog, maar Beesd redde het vege lijf twee keer pas in de nacompetitie. Afgelopen seizoen werd zelfs voortijdig afscheid genomen van Heijsteeg. Nieuwe trainer Dick Wammes hoopt dit seizoen uit de problemen te blijven. "Deze jongens kunnen echt wel voetballen", zegt Wammes. "Maar je merkt wel dat er de laatste jaren altijd een negatieve druk over de wedstrijden heeft gehangen. De spelers zijn wat onderdanig en behoudend. Dat is helemaal niet nodig." Wammes staat dus voor de taak om die deken weg te nemen. "Misschien kan ik als nieuw gezicht een frisse kijk brengen. Resultaten helpen daarbij uiteraard ook, dus de start van de competitie zal belangrijk worden." Wammes denkt dat de regionale clubs, zoals Buren, BZS en Teisterbanders weinig voor elkaar onder doen. "Er zitten een paar toppers tussen. Ik denk dat de degradanten uit de derde klasse favoriet zijn. Er zal vermoedelijk weer een grote middenmoot zijn en hopelijk kunnen wij daarin leidinggevend zijn. We moeten zorgen zo vroeg mogelijk onderin weg te blijven. Dat geeft vertrouwen en dan moet je het hele seizoen daar weg kunnen blijven."

Trainer Wammes wil dat de spelersgroep elkaar recht in de ogen kan kijken. "We moeten op een gezonde manier agressief spelen en spelplezier uitstralen. Elke wedstrijd willen winnen en daar negentig minuten lang alles aan doen. Dan heb je altijd het maximale gedaan."

Maarten van Hoogevest