• Hans de Ridder bij een van de door hem gebouwde biljarttafels
• Hans de Ridder bij een van de door hem gebouwde biljarttafels Foto: Peter Verbeek

Eind oktober wordt het nieuwe speellokaal officieel geopend

Volop nieuwe kansen voor Carambole

rumpt • De felle brand die het clubgebouw ruim twee jaar geleden in de as legde is historie: over enkele dagen betrekt de club een splinternieuwe en uiterst moderne accommodatie. In 1973 werd de vereniging opgericht als biljartvereniging Leerdam, met hotel Lucullus als onderkomen. Omdat daar slechts één tafel was en het ledenaantal groeide, volgde een verhuizing naar Louis de Haas in Beesd, die over vier tafels beschikte. De naam werd veranderd in bv Carambole. Eind jaren tachtig werd uitspanning De Notenboom de volgende tussenstop.

"Als club wilden we eigenlijk zelfstandig worden", vertelt Hans de Ridder, die dit jaar 25 jaar voorzitter is en in 1978 lid werd. "We hadden 200 gulden in kas, en met wat geld van de leden erbij konden we een directiekeet kopen. Pas daarna klopten we aan bij de gemeente voor een stukje grond. Dat hebben we in erfpacht gekregen in Rumpt, tussen de voetbalclub en de tennisvereniging. Die keet is omgebouwd tot een lokaaltje waar we drie tafels in kwijt konden." Na de opening in 1991 werd het gebouw een keer of wat vergroot, zodat Carambole in twee zalen uiteindelijk ruimte had voor vier kleine en twee grote biljarttafels. Die had de club ook hard nodig, want op de ledenlijst staan biljarters die zowel landelijk als internationaal uit de voeten kunnen. Ze zijn afkomstig uit alle windstreken, zelfs uit België, en zijn bedreven in het kaderspel, driebanden, libre en bandstoten.

Brand

"Op 30 juni 2015 kreeg ik een telefoontje dat er brand was in ons clubgebouw", weet De Ridder nog als de dag van gisteren. "Het zou gaan om een binnenbrandje. Vanuit Asperen was ik snel ter plaatse, maar gezien de grote en vette rookpluimen die ik zag, wist ik dat het méér dan dat moest zijn. Het gebouw stond in lichterlaaie. Alle biljarttafels, meubilair, archief, bekers en foto's waren we in één keer kwijt. Het was een complete catastrofe. De vermoedelijke oorzaak is kortsluiting boven de bar, tussen het plafond en het dak." De teams van Carambole vonden onderdak in een leegstaand kantoor in Beesd. De topteams, die hun partijen op grote tafels spelen, konden terecht bij een club uit Alblasserdam. De afhandeling met de verzekering verliep optimaal: binnen zes weken was het bedrag dat werd uitgekeerd al overgemaakt. Een gepensioneerde architect bood belangeloos zijn hulp aan en maakte een ontwerp van een strak gebouw van 30 bij 13 meter. Dat plan is vorig jaar november goedgekeurd. "Ik bouw al meer dan 35 jaar biljarts, en al na de brand ben ik begonnen met het maken van vier grote en vier kleine tafels", zegt Hans de Ridder. "De aannemer heeft de grote zaken voor zijn rekening genomen en vanaf het moment dat de deuren dicht konden zijn we, met een bouwgroep van een tiental vrijwilligers, binnen aan de slag gegaan. In het gebouw is overal LED-verlichting aangebracht, met een speciale constructie boven de biljarts. Er is vloerverwarming en een luchtverversingssysteem met warmteterugwinning. Op termijn worden er zonnepanelen geplaatst, waardoor het gebouw volledig energieneutraal wordt." Carambole heeft geweldige financiële en materiële steun gehad van regionale ondernemers en daar is de club heel dankbaar voor. Tijdens de bouw hebben zich spontaan tien nieuwe leden gemeld, terwijl er toezeggingen zijn van teams van elders die volgend seizoen graag in Rumpt komen biljarten. Gelukkig is daar voldoende capaciteit voor. Ook zijn er bedrijven die te kennen hebben gegeven dat ze met hun personeel eens een avondje willen komen biljarten en borrelen.

"Een nieuwe accommodatie zorgt voor nieuwe kansen. Carambole heeft nooit recreanten gehad: dat is een groep die we ook speelruimte willen bieden. In het derde weekeind van september wordt bij Carambole het eerste grote toernooi gehouden, zaterdag 28 oktober wordt ons nieuwe speellokaal officieel geopend."

Peter Verbeek