'Ik zet mijn tanden erin, ik ga door'

leerdam • "Ik heb een bizarre week achter de rug. Heel langzaam ga ik beseffen wat ik in gang heb gezet met mijn brief. Het was even erg pittig, maar ik heb er geen spijt van. Dit krijgt een vervolg. Ik bijt me erin vast. Rutte moet in actie komen."

Geralda den Ouden werd deze week overrompeld door alle reacties op haar brief. Op 10 augustus plaatste ze die op facebook, de brief werd massaal gedeeld en toen de media oog kregen voor haar hartenkreet was het hek van de dam.

Interviews

"Ik kreeg in korte tijd heel veel over me heen. Het was ongekend: kranten, tijdschriften, talloze interviews op radio en via de telefoon. Ik had zelfs een uitnodiging van Jinek, maar dat ging op het laatste moment niet door, omdat Rutte inmiddels had gereageerd. Daardoor was de spanning er voor dat programma een beetje af. Ik werd door wildvreemden benaderd; de telefoon bleef maar gaan. Ik ben er de hele week druk mee geweest. Dinsdagavond laat zat ik t.v. te kijken en toen kwam ik ineens 'voorbij' in RTL Summernight. Daar vertelde Jesse Klaver dat hij mijn brief had gelezen en er erg van onder de indruk was. 'Een prachtige brief', zei-ie. 'Recht uit het hart'. Hij heeft inmiddels persoonlijk contact met me opgenomen." Ook talloze collega's, mantelzorgers, ouderen en de beroepsverenigingen reageerden. "Mensen uit alle hoeken van het land. Ze zijn blij dat eindelijk iemand vanuit de praktijk haar hart heeft laten spreken en dit probleem heeft aangekaart." Ook premier Mark Rutte reageerde - voor de camera van RTL4. Hij had de brief niet gelezen, erkende de problemen in de zorg, maar wilde daar in deze politiek complexe tijd geen concrete uitspraken over doen. "Het is nu alle hens aan dek voor de formatie", hield hij zich op de vlakte. Den Ouden was daar bepaald niet van onder de indruk. "Ik vond het een erg lakse reactie, oppervlakkig en ongepast. Hij straalde niet uit dat-ie zich echt zorgen maakte."

Geralda den Ouden gaat 'op zeker' door met haar actie. "Mensen richten zich nu tot mij, ik ben het boegbeeld en aanspreekpunt geworden: hét gezicht van de zorg. Er is een enorm platform ontstaan. Ik zet mijn tanden erin om tot oplossingen te komen. Van mijn werkgever ZorgSpectrum krijg ik alle medewerking, ik word ook het gezicht van hun wervingscampagne voor nieuw personeel. En Rutte is nog niet van me af. Als-ie als premier inderdaad weet wat er speelt, dan moet-ie toch in actie komen."

André Bijl