• De prijswinnaars van het Open Jeugdtoernooi.
• De prijswinnaars van het Open Jeugdtoernooi. Foto: Aangeleverd

Te weinig deelnemers bij Belt Open

heukelum • Afgelopen week is voor het 10e opeenvolgende jaar het Belt Open Jeugdtoernooi gespeeld. Dit jaar waren er met 28 deelnemers van zeven verschillende verenigingen - net als vorig jaar - aanzienlijk minder deelnemers dan in voorgaande jaren.

Voor het rood oranje event op de woensdagmiddag kwamen slechts drie kinderen, waardoor dit onderdeel kwam te vervallen. Door het geringe aantal deelnemers - en finales - en omdat na de loting twee deelnemers van TV Werkendam zich alsnog terugtrokken, werd besloten om de toegewezen KNLTB bondsscheidsrechters af te zeggen. Alleen in de categorie meisjes t/m 17 jaar was nog sprake van een finale na een volledig schema met kwalificatiepoules. Dit werd een clubonderonsje tussen Tessa Boeije en Lindsay van Wijk met hoogstaand spel en vooral een spannende eerste set. Lindsay bleek beter tegen de hitte bestand en wist met harde ground strokes de wedstrijd naar haar hand te zetten om uiteindelijk met 6-3 en 6-0 afgetekend te winnen. Voor het eerst versloeg ze daarmee haar vaste competitiemaatje in een officieel toernooi.

De landelijke trend van teruglopende aantallen deelnemers bij (jeugd)toernooien lijkt in onze regio nog niet gekeerd. Zo kwam er van TV Rhelico geen enkele inschrijving, had TV Waalrackets slechts één afgevaardigde en GTC Overwaard twee. De nog maar elfjarige Samuël Scholsberg van GTC Overwaard vormde met de dertien jarige Lisa Klijn van TV Waalrackets een gelegenheidsduo dat met verfrissend spel hun vijftien jaar oude tegenstanders in de mixdubbel t/m 17 jaar behoorlijk wist uit te dagen. Winnaars hier werden Larsson de Ruijter en Sanne Mulder van TC de Belt.

De op zondag gespeelde beslissende poulewedstrijd tussen Storm Broest, met acht jaar de jongste deelnemer van het toernooi en Esmee Deen, beiden van TC Leerdam, was ongekend spannend. Waar Storm eind tweede set nog twee punten van de overwinning was, wist Esmee tot tiebreak terug te komen. Esmee wist deze met 7-4 te winnen om daarna ook in de beslissende derde tiebreak toe te slaan. Nadat ze eerst enkele matchpoints tegen wegwerkte, won ze uiteindelijk met 10-8, waardoor zij eerste eindigde in Groen enkel en Storm tweede.

De prijs voor meest sportieve en enthousiaste toernooideelnemer was dit jaar voor Richard Kroes. Andere genomineerden waren Frederique Laponder en Ilse Boeije. Richard ontving daarmee twee vrijkaarten voor het
ABNAMRO toernooi 2018. Winnaars zijn geworden: Groen enkel: Esmee Deen, JE12, Milan de With, MD14 Ilse Boeije en Tamar Vermeulen, JE17 Olav de Ruijter, GD17 Larsson de Ruijter en Sanne Mulder, ME11-17 Lindsay van Wijk. Voor alle uitslagen en standen: zie www.tcdebelt.nl.

Het eerstvolgende toernooi bij De Belt is het Krakelingentoernooi (dubbel 30+), dat gespeeld wordt van 16 t/m 24 september, inschrijven voor dit toernooi kan tot 10 september.