• Gerrie Schaap wil altijd kampioen worden.
• Gerrie Schaap wil altijd kampioen worden. Foto: Jeroen de Bruin

Schaap: 'Ik wil kampioen worden; altijd, maar de spelers bepalen waar we voor spelen'

Verschillende ambities in derde klasse C

regio • Asperen, Leerdam Sport en Vuren ontmoeten elkaar dit seizoen in de 'Dordtse' 3e klasse C. De clubs starten hun jaar zo met hun eigen doelstellingen.

Voor Leerdam Sport moet dit het seizoen worden waarin er weer eens wat te genieten valt. Nog niet zo lang geleden speelde de ploeg in de eerste klasse. Afgelopen seizoen presteerde de ploeg twee niveaus lager ronduit teleurstellend. Gerrie Schaap wil de Leerdammers weer aan het voetballen krijgen.

Ambitieus

Waar hij ook werkt, Schaap is altijd ambitieus: "Ik wil kampioen worden, altijd", stelt hij duidelijk. Toch is dat niet per se de doelstelling van de club. "Het gaat er namelijk om wat de spelers willen", legt Schaap uit. "Zij bepalen hoe hoog we gaan eindigen. Deze jongens kunnen stuk voor stuk voetballen, maar je moet het samen doen. Dan komen de prestaties." In de voorbereiding is Schaap vooralsnog tevreden over het materiaal dat hij tot zijn beschikking heeft. "Ik heb liever een goede voetballer die ik moet leren werken, dan een harde werker die ik moet leren voetballen." Schaap hoopt samen met assistent Yoni Sahertian zijn ploeg zelf te laten voetballen. "In het voetbal gaat het om keuzes maken. Spelers moeten situaties herkennen en weten wat hun opties dan zijn. Daar zijn onze trainingen op gericht." Schaap denkt dat plezier voorop staat. "Als je plezier hebt, komen de prestaties vanzelf. Natuurlijk gaan die twee hand-in-hand, want iedere week met 1-0 verliezen, is ook niet leuk." Leerdam Sport opent de competitie op 23 september met een thuiswedstrijd tegen buurman Asperen. "Een derby is altijd leuk, maar die wil je ook gewoon winnen, net als andere wedstrijden. En zo zal Asperen er ook over denken."

Asperen

In Asperen bewaren ze goede herinneringen aan de laatste derby. Middenvelder Tareq Ibrahim weet het nog goed: "Die wonnen we en dat bleek achteraf heel belangrijk. In de slotfase van de competitie draaide het en werden we nog knap vijfde." En dus werd het zeker achteraf een mooi seizoen voor de ploeg van Ton Blom. "We begonnen goed aan de competitie, maar kregen daarna een mindere periode", herinnert Ibrahim zich. "Dat we zo kort achter een plek in de nacompetitie eindigden, was mooi." Ibrahim had in het verleden wel de kans om hogerop te gaan spelen, maar blijft net zo graag bij zijn 'cluppie'. Nacompetitie om promotie spelen met Asperen, dat is iets wat Ibrahim nog wel eens zou willen. "NOAD'32 haalde het wel en in onze onderlinge wedstrijden vond ik ze niet echt beter dan wij. Wij hebben wel teveel punten laten liggen tegen mindere tegenstanders."

Een ticket voor de nacompetitie zou een ongekend knappe prestatie zijn voor Asperen. Voor Ibrahim is het in ieder geval meer een wens dan een doel. "Ik had liever in de andere derde klasse gezeten. Nu moeten we veel richting Dordrecht en je weet nooit wat je daar kunt verwachten. Ik denk dat clubs als Alblasserdam, De Zwerver en De Alblas sterk voor de dag gaan komen. Wij moeten eerst maar eens kijken hoe het bij ons gaat lopen. Dan zien we wel verder."

Vuren

De nieuwe Vuren-trainer Ron Vlot is juist blij met de indeling in deze klasse. "De meeste clubs ken ik redelijk goed en ik voel me daar goed bij." In Vuren werd er wat gereserveerder gereageerd op de indeling. Vooral het ontbreken van de derby tegen Herovina werd betreurd. "Dat snap ik wel, maar hopelijk denken ze er na het seizoen anders over. Met Leerdam Sport, Asperen en Schelluinen hebben we nog genoeg ploegen uit de regio."

Na enkele jaren met trainers uit de club, kiest Vuren nu weer voor iemand van buitenaf. "Vreemde ogen kunnen dwingen", weet Vlot. "Maar ik ga echt niet weg gooien wat hier is opgebouwd. Albert van Zandwijk heeft prima werk geleverd. Daar kunnen we mee vooruit." Voor gepromoveerde ploegen is de doelstelling al vrij snel duidelijk. "We moeten in eerste instantie zorgen dat we ons handhaven", weet Vlot. "We zijn wel derdeklasser, maar we zijn het niveau van de vierde klasse nog niet ontstegen. De promotie was ook een verrassing, maar hij was na een goede serie wel verdiend. Nu moeten we dus zorgen dat we snel bij het hogere niveau aanhaken. Als wij drie of vier ploegen onder ons houden, hebben we het fantastisch gedaan. Als we ons via de nacompetitie handhaven, is het ook goed."

Vlot zal het moeten doen zonder enkele gestopte routiniers, onder wie topscorer Bart Muilenburg. "Die had ik er graag bij gehad, maar ik snap dat hij om fysieke redenen stopt. Nu moeten jongens als Khalid Bendami (van Raptim overgekomen - MvH) en Bas van der Vliet op belangrijke momenten de doelpunten gaan maken."

Maarten van Hoogevest