Sponsorgeld komt geheel ten goede aan geselecteerde projecten

City Swim wil ALS de wereld uit krijgen

asperen • De twee zussen en hun nichtje willen zodoende een bijdrage leveren om deze ziekte de wereld uit te krijgen. De meiden hebben ALS van nabij leren kennen. Michel Heij (51), hun vader en oom, kreeg vijf jaar geleden de diagnose dat hij aan ALS lijdt.

"Naar omstandigheden gaat het gelukkig goed met hem", vertelt zijn vrouw Ingrid Heij. "Michel werkte in de bouw en dat gaat nu niet meer, maar hij is niet afhankelijk van zorg en hoeft ook geen gebruik te maken van een rolstoel."

Progressief

"Het is een nare progressieve ziekte en bij andere mensen gaat het ziektebeeld soms veel sneller. Wij hebben nog vijf jaar gekregen, al weten we natuurlijk niet hoe het verder gaat."

De drie meiden maakten de gevolgen van de spierziekte van dichtbij mee en besloten mee te doen aan de City Swim. Het gaat om een zwemtocht van twee kilometer door de Amsterdamse grachten.

Projecten

De sponsorgelden die bijeen worden gebracht, komen ten goede aan een aantal projecten – ondermeer voor onderzoek - van ALS-Nederland. De organisatie van de City Swim heeft inmiddels besloten door te gaan totdat ALS 'van de kaart is'.

Maxima

Het aantal deelnemers steeg de afgelopen jaren fors: van circa 1.100 in 2012 tot bijna 3.000 vorig jaar en de opbrengst steeg in die jaren van 740.000 euro naar ruim twee miljoen. Inmiddels zwommen ook koningin Maxima en bekende Nederlanders als Pieter van de Hoogenband en Beau van Erven Dorens mee om een bijdrage te leveren aan de strijd tegen de genadeloze ziekte.

Verwerken

En dat geldt nu ook voor Anouk, Tessa en Romée. "Het is ook een manier om met de situatie van hun vader en oom om te gaan, om alles te verwerken. Dat maakt het zondag voor ons allemaal heel emotioneel. Die meiden willen gewoon wat doen, want elke euro telt."

Jaarmarkt

Eerder dit jaar kwamen ze ook al in actie, onder meer tijdens de jaarmarkt in Heukelum. "En nu dus deze sponsoractie. Inmiddels staat de teller al op zo'n 3.000 euro." De drie meiden hebben zich goed voorbereid op hun tocht van twee kilometer door de Amsterdamse grachten. "Vanaf januari hebben ze elke maandag getraind. Eerst vooral in het zwembad, maar de afgelopen tijd hebben ze af en toe ook in de Linge gezwommen. Het zwemmen in natuurwater is toch weer een heel andere ervaring en daar wilden ze zich goed op voorbereiden."

En daarnaast is er natuurlijk de steun van de familie. "We gaan zelf ook kijken en zullen ze zeker aanmoedigen."

Meer informatie over de City Swim is te vinden op de website van het evenement. Daar is het ook mogelijk de namen van de deelnemers te zoeken en een gift te geven.

q www.amsterdamcityswim.nl