• Collectief by BY.
• Collectief by BY. Foto: PR waterliniefestival

Waterliniefestival in Leerdam

leerdam • In de tuinen van het Hofje van Mevrouw Van Aerden vindt zondag 10 september het waterliniefestival Oude Hollandse Waterlinie plaats.

Er zijn een drietal voorstellingen te zien: een verteltheater, een dansvoorstelling en een muziektheater. Het thema is 'Boeren, burgers en buitenlui'. Deze optredens vertellen ieder op hun eigen manier de betekenis van de Oude Hollandse Waterlinie voor de boeren, burgers en buitenlui.

Zo gaat het verteltheater over een denkbeeldig stadje langs de Waterlinie in het rampjaar rond 1672. Soldaten staan aan de poort en onderwerpen iedere bezoeker aan een streng onderzoek en vragen de mensen: zijn jullie boeren, burgers of buitenlui? Het gaat om een show met woord, dans en muziek van onder meer Verdi en Bach, maar ook de musical Fame en Ramses Shaffy. Deze show wordt gemaakt in samenwerking met Voice Actually en Opera Viva. Deze voorstelling begint om 13:00 uur. Om 13:30 uur treedt collectief by BY op, zij brengen met dans de verschillende historische locaties van de linie tot leven. Dit optreden is geïnspireerd op de unieke locaties in de vestingsteden, de verhoudingen tussen boeren, burgers en buitenlui en de stroming van de Oude Hollandse Waterlinie. Tot slot voert om 14:00 uur het gezelschap Trompetter van de prins haar programma op, met muziek, sages en andere plaatselijke volksverhalen vertellen zij over het leven in het rampjaar 1672. De voorstellingen zijn gratis te bezoeken.

Het waterliniefestival Oude Hollandse Waterlinie valt samen met de Open Monumentendag én de Glasdagen Leerdam.