• Bloemen bij de pijlers van de Lingebrug.
• Bloemen bij de pijlers van de Lingebrug. Foto: Levien Vermeer

Eerbetoon aan kunstenares Hestia Peek

leerdam • Vrienden en familie namen vorige week dinsdag afscheid van kunstenares Hestia Peek. De bijeenkomst was een waar eerbetoon aan haar leven en veelzijdig kunstenaarschap.

Op verzoek van Hestia maakte haar oom Gerhard Lentink een kist in de vorm van een bootje. Ze voelde zich verwant aan haar oma van moederszijde, een schipperskind, en had iets met water. Omdat ze wist dat ze niet lang meer te leven had, vroeg Hestia tien personen uit haar familie- en vriendenkring een bepaalde bijdrage te leveren aan haar afscheid. Ontroerend was het zelfgeschreven liedje dat vriend Jelger vlak naast het 'bootje' van Hestia zong en speelde. Nog meer muziek, herinneringen en gedichten wisselden elkaar dinsdag af voor een grote kring van betrokkenen. Naaste familie en goede vrienden begeleidden het lichaam van Hestia naar het crematorium in Nieuwegein. Daarna bevestigden zij de bloemen aan het hek onder de Lingebrug bij Leerdam, waarvan de pijlers recent met haar gedichten gedecoreerd werden.

Profiel

Beeldend kunstenares Hestia Peek overleed maandag 14 augustus in Leerdam op negenendertigjarige leeftijd. Hestia is in Zwijndrecht geboren, en woonde daarna in Hoornaar, Oosterwijk en Leerdam. In 2001 rondde ze de eerstegraads lerarenopleiding op de Hogeschool voor de Kunsten te Utrecht af, en volgde verder de studie Autonome beeldende kunst en vormgeving, en Intern cultuur-coördinator. Ze gaf een jaar tekenles op het Heerenlanden College, waardoor ze met haar voormalige docenten als collega te maken kreeg. Hestia leidde een vrij onopvallend leven, maar ondanks haar bescheidenheid heeft ze toch een stempel op haar woonomgeving gedrukt. Denk aan de gestileerde in grijstinten uitgevoerde muurschildering van lezende personen op het pand van boekhandel Van Kralingen, aan het contact met schoolkinderen (boekhandel-collega Simone Ploeg en Hestia organiseerden vanaf 2012 onder de titel 'Koen en Ernst', kunstprojecten op basisscholen in Leerdam en omgeving); aan de talloze dankbare boekhandel-klanten die vaak door haar getipt werden over een interessant boek.

Samen met Ennio Drost en Anne Fièn organiseerde ze een dichtdanspresentatie op de Kunst4Daagse te Leerdam, en met Inge van den Thillart vormde ze van 2005 tot 2011 het kunstenaarsduo Locus mundi, wat resulteerde in het project 'Stroomafwaarts', met als doel een hedendaags rivierlandschap in woord en beeld vast te leggen. Hestia ging graag kanoën op de Linge, en in 2010 maakte ze een polyester exemplaar met de juiste maten zodat die in haar autootje paste. Naast haar beeldend werk, dat bestaat uit schilderijen, tekeningen, performances en installaties, schreef ze poëzie, met de natuur als belangrijkste inspiratiebron.

Ze leefde met aandacht, en oog voor de ander.

Levien Vermeer