Steeds meer Kinderzwerfboekstations

leerdam • Er duiken steeds meer Kinderzwerfboekstations op in Leerdam. Zo werd er één gerealiseerd in de gloednieuwse passage tussen de net heropende Aldi en Plus Teeuw in winkelcentrum Europaplein. En ook sportcentrum Laco heeft sinds kort een Kinderzwerfboekstation.

Kinderzwerfboeken zijn boeken met zwerfsticker die zwerven van kind naar kind. Zwerfboeken worden doorgegeven, achtergelaten op scholen, in wachtkamers, winkels, treinen, Kinderzwerfboekstations, enzovoorts. Volgens Laco-manager Koos Marijs is het net gerealiseerde Kinderzwerfboekstation bij het sportcentrum nu al een groot succes. Terwijl het kistje er pas een week staat.

Volgens hem past het Kinderzwerfstation dan ook goed bij Laco, het sportcentrum wil een ontmoetingsplaats zijn voor jong en oud. "Ik wilde het wel eens proberen. Als kinderen moeten wachten op hun broertje of zusje die zwemles hebben, kunnen ze nu een boekje pakken. Ze vervelen zich dan niet. En als het boek nog niet uit is, mogen ze het mee naar huis nemen. Als ze het daarna maar weer ergens laten zwerven. Het station staat nog geen week bij Laco en het is een groot succes. Gelukkig kijken de ouders ook nog in hun boekenkast thuis of zij boeken hebben die ze willen laten zwerven. Ze hoeven er alleen maar een sticker op te plakken en bij ons in de kist te doen."

Bijna tweeduizend

In Nederland zijn er bijna tweeduizend Kinderzwerfboekstations. Kinderzwerfboek is een initiatief van Nationaal Fonds Kinderhulp en stimuleert kinderen in Nederland om leuke boeken te lezen. Het initiatief richtte zich aanvankelijk in het bijzonder op wijken waar kinderen thuis weinig tot geen boeken hebben. Lezen vergroot het taalkundig inzicht van kinderen, daarmee verbetert hun toekomstperspectief en wordt de kans dat ze in armoede terecht komen kleiner. Meer informatie over Kinderzwerfboekstations is te vinden op de website.

q www.kinderzwerfboek.nl