Niet 'spoorboomduiken', waarschuwt ProRail

regio • ProRail heeft scholen in de buurt van de spoorlijn Utrecht-Den Bosch brieven gestuurd om leerlingen te waarschuwen. Er gaan meer treinen op deze lijn rijden, dus zijn overwegen langer dicht. Eerder van huis en niet 'spoorboomduiken', is het devies.

NS en ProRai testen vanaf 6 september elke woensdag zes treinen per uur tussen de grote stations tussen Eindhoven en Amsterdam. Reizigers hoeven dan niet op de klok te kijken om een trein te nemen. Mooi natuurlijk, maar sommige overwegen die op het traject liggen zijn wel een paar minuten langer dicht dan normaal.

ProRail stuurde daarom 250 scholen een brief met daarin de oproep dat leerlingen iets eerder van huis vertrekken en geen gekke dingen moeten uithalen bij de overwegen, zoals 'spoorboomduiken': op het laatste moment onder de sluitende spoorbomen door fietsen of lopen.

Op een aantal locaties met veel verkeer zet ProRail ook daadwerkelijk verkeersregelaars in om vooral leerlingen in het gareel te houden.

Lespakket

ProRail verzoekt de scholen in de brief om gericht aandacht te vragen voor veiligheid tijdens lesuren. Daarvoor is een speciaal lespakket beschikbaar en de mogelijkheid tot het aanvragen van gastlessen door medewerkers van ProRail.

Kinderen die in de buurt van een spoor spelen, scholieren die nog even snel tussen gesloten spoorbomen door zigzaggen, jongens die voor de lol een steen op een spoor leggen... Allemaal voorbeelden van gevaarlijk gedrag langs het spoor. ProRail vindt het belangrijk om scholieren te informeren over veiligheid rond het spoor. Daarom is het lespakket Pazzup ontwikkeld. Centraal in deze campagne staat de boodschap dat je bij het spoor altijd op je hoede moet zijn, en dat de verkeersregels hier niet voor niets gelden.

Wie de fout in gaat, kan overigens een bekeuring krijgen.

q www.pazzup.nl