• Geralda den Ouden vraagt aandacht voor de schrijnende situatie in de thuiszorg.
• Geralda den Ouden vraagt aandacht voor de schrijnende situatie in de thuiszorg. Foto: Hans van Vrouwerf

Geralda den Ouden luidt noodklok via brief aan Rutte

'Situatie in thuiszorg nijpend'

leerdam • "Opgeven is absoluut geen optie. Ik blijf me hard maken voor extra geld en middelen om de ouderenzorg aantrekkelijk te maken." Ineens was ze landelijk nieuws, Geralda den Ouden (37) uit Leerdam. En dat terwijl ze alleen maar 'even' haar hart luchtte via een brief op facebook.

"Ik werk in de thuiszorg bij ZorgSpectrum in Houten. Tegenwoordig moeten mensen langer thuis blijven wonen. Hierdoor verwaarlozen ze zichzelf en leven daardoor in slechtere omstandigheden. Het honger- en dorstgevoel van ouderen neemt af, daardoor hebben ze amper het besef dat ze moeten eten en drinken. Als we langskomen, geven we de cliënten eten en drinken in de hoop dat ze dit tot zich nemen. We kunnen er niet altijd bij blijven, omdat je verschillende tijden hebt om bij een cliënt te blijven. Bij de ene cliënt blijven we 10 minuten, bij de andere 20. Dat is afhankelijk van de indicatie. Verder verzorgen we wonden en dienen we medicatie toe. Vaak hebben we te weinig tijd om mensen te begeleiden, dit is vooral het geval bij dementerende cliënten. Deze mensen zijn vaak onrustig, verdrietig of in de war en hebben weinig besef meer van wat er om hen heen gebeurt. Je laat een cliënt dan niet altijd met een fijn gevoel achter."

Nijpend

Volgens de Leerdamse hebben achtereenvolgende kabinetten ervoor gezorgd dat de situatie nijpend is. "We kunnen niet aan personeel komen. We hadden veel helpenden van niveau 2, maar die moesten een opleiding gaan volgen. Zo niet, dan konden ze vertrekken. Velen deden dat." Hoe groot het personeelstekort is, merkt Geralda dagelijks. "Ik verzorg de planning. Inmiddels hebben we een tekort van 44 uur per week. Voor september zijn pas zes van dertig dagen ingevuld. We maken combinaties, zoeken oplossingen, schipperen dagelijks, maar het blijft een groot probleem. Niet alleen bij ons, het komt overal in Nederland voor. Ondanks alles blijft het personeel z'n uiterste best doen. Iedereen werkt extra met als gevolg dat collega's overbelast raken." Toen ze terug kwam van vakantie en zich bezighield met de planning voor de komende periode werd opnieuw duidelijk hoe zorgelijk de situatie is. "Uit pure frustratie heb ik toen een brief aan premier Rutte geschreven en die op facebook gezet. Het was een noodkreet, want dit kan echt niet meer." Ze schreef onder meer: "Al jaren zijn jullie bezig de zorg kapot te bezuinigen. En wat blijkt nu: We kunnen niet aan zorg en personeel komen wat nog in de zorg wil werken." En: "De komende jaren gaan we een schreeuwend tekort krijgen aan personeel in de zorg." En: "De mensen die onze hulp zo nodig hebben, worden in de toekomst aan hun lot overgelaten. Bedankt hiervoor meneer Rutte." Het argument dat staatssecretaris Van Rijn onlangs liet weten dat er ruim 400 miljoen euro extra naar de verpleeghuiszorg gaat, maakt amper indruk. "Dat is natuurlijk mooi, maar er moet ook meer geld naar ziekenhuizen en de thuiszorg." En dat is maar een van de oplossingen. "Er moeten meer opleidingsplaatsen komen: er willen mensen heel graag in de zorg werken die nu worden afgewezen. Verder moeten de regels, protocollen en procedures worden versoepeld, want er wordt nu heel veel papierwerk gedaan. En ja, de werknemers in de zorg worden flink onderbetaald."

Dat pakket maatregelen moet ervoor zorgen dat er weer voldoende personeel komt, zodat de vereiste hulp geboden kan worden. "Werken in de zorg is prachtig. Het is een mooi en veelzijdig vak. Ook voor jongeren. Soms zit de familie met de handen in het haar en kunnen wij uitkomst bieden. We gaan langs voor een praatje en er ontstaat een klik. Als mensen niet willen eten, maken we samen een boterhammetje klaar. Dat geldt ook voor mensen die niet gewassen willen worden. Ik vraag dan: 'Zullen we het samen even doen', en dan is het al gauw goed. Dit is zulk dankbaar werk. Daarom zou het mooi zijn als de overheid helpt om het beroep weer op de kaart te zetten."