Na de marathon van New York staat nu Berlijn op het programma

'Knallende benefietavond voor Kika'

heukelum • "Het belooft een spetterend feest te worden. We hopen op heel veel bezoekers die op deze manier hun steentje bijdragen aan de genezing van kinderen met kanker", vertelt Schampaert enthousiast. In 2015 besloot de Heukelumse 'iets' voor Kika te gaan doen.

"Als je ziet dat mensen om je heen vreselijk verdriet wordt aangedaan door die ziekte is dat lastig. Door geld in te zamelen, kun je bijdragen aan de ontwikkeling van de juiste behandelmethoden. Mijn hobby is hardlopen, maar een marathon trok me nooit. Ik dacht dat ik niet de motivatie op zou kunnen brengen om voor die lange afstand te gaan trainen." Maar dat bleek mee te vallen: door het goede doel was die motivatie snel gevonden. Al gauw besloot Wenda voor Kika de marathon van New York te gaan lopen. "Een paar weken later hoorde ik dat Alicia Jägers de diagnose leukemie had gekregen, ze was toen 15 jaar." Alicia woont in Culemborg, maar is een bekende van Schampaert. "We kregen snel contact en besloten samen op te trekken. Zij in haar strijd tegen kanker en ik in mijn trainingen. Samen hebben we sponsorgeld verzameld. Alicia lag wekenlang in het Maxima Centrum voor de chemo's en was intussen druk met allerlei acties. Ze verkocht lolly's, poppetjes en kikabandjes. Ik benaderde bedrijven, vrienden en kennissen voor sponsoring en organiseerde een sponsorloop. Al met al liep dit super goed. Samen konden we in november 2016 een bedrag doneren van ruim € 27.000 en waren hiermee topsponsor van alle 109 New York lopers." Schampaert steekt haar bewondering voor Alicia niet onder stoelen of banken. "Wat een daadkracht, als je zelf zo ziek bent. Ze was vooral bezig met kinderen die na haar zouden komen, voor haarzelf was het juiste medicijn er al en de kans op genezing groot."

Vervolg

Het 'avontuur' in New York kreeg een onverwacht vervolg. "Dat kwam door de ontmoeting met Jolanda den Haan uit Giessenburg die ook meeliep in New York. We besloten door te gaan voor Kika, maar dan als team. Jolanda had in New York Alicia leren kennen en al snel waren we het eens over onze naam: Team Alicia. Niet omdat ze ziek is, maar omdat ze een voorbeeld is voor velen."

Het duo besloot dit keer dichter bij huis te blijven en in Berlijn van start te gaan. "Op 24 september gaan we opnieuw de uitdaging aan om die 42.195 meter te lopen." Direct na de inschrijving gingen Wenda en Jolanda aan de slag om sponsors te zoeken en acties op te zetten. "We hebben al € 25.000 verzameld. Door de benefietavond verwachten we nog veel hoger uit te komen. Rockband Onslow, het dj-duo Oakmadness, Simone Nijssen en Shin van de Wetering spelen, draaien en zingen belangeloos in dorpshuis De Krakeling in Heukelum. Iedereen werkt vrijwillig mee, de mensen achter de bar, de beveiliging, iedereen." Schampaert en Den Haan weten waar ze zich voor inzetten: "Wij gaan voor 95% kans op genezing, dat is nu 78%. Dat betekent dat nog bijna een op de vier kinderen overlijdt aan die vreselijke ziekte. Dat moet anders."

De entree van de avond bedraagt € 7,50, de zaal is open om 20:30 uur.