• In Leerdam zijn al bijna 8.000 lapjes gehaakt.
• In Leerdam zijn al bijna 8.000 lapjes gehaakt. Foto: aangeleverd

Haakproject leeft breed in Leerdam

leerdam • Ruim een half jaar geleden besloot de brei- en haakgroep van Kerk aan de Linge zich in te zetten voor het project 'De grootste gehaakte deken van de wereld'. De groep heeft nu ruim drieduizend lapjes van tien bij tien centimeter gehaakt. Er is ook een speciale deken gemaakt in de kleur geel van Leerdam.        

De actie is breed gaan leven binnen Leerdamse samenleving. Fels Corner aan de Meent fungeert als algemeen inleverpunt. De oogst hier bedraagt al meer dan 7.800 granny's, zoals de lapjes van tien bij tien centimeter heten. De speciale Leerdamse deken zal daar over enige weken ook te zien zijn.

Ada en Albert Santing hebben het project begin dit jaar in Leerdam geïntroduceerd. Hun reactie: "De Leerdamse inzet voor het haakproject heeft onze verwachtingen ver overtroffen. Wij zijn daar ontzettend blij mee. Ook landelijk heeft dit initiatief vanuit Leeuwarden in het kader van de programmering voor de viering als culturele hoofdstad van Europa veel losgemaakt."

De initiatiefnemers Monique van den Hoek en Esmeralda de Vries van zorginstelling Palet uit Leeuwarden schrijven hierover: "In deze tijden van welvaart zijn we soms vergeten om het begrip 'samen' uit de samenleving na te leven. Juist in deze tijd ervaren we hoe fijn en nuttig een sociaal netwerk is. We zijn het vergeten en weten niet meer goed hoe dat is, hoe je het inzet en onderhoudt. Tijdens het samen haken leer je elkaar zodanig kennen dat je - indien nodig - elkaar om hulp kunt vragen en hulp kunt bieden. Dat voelt als een warme deken. Het doel van dit burgerinitiatief is dan ook het verbinden van mensen door middel van haken. Het resultaat is een deken en samen maken we de allergrootste deken van de wereld."

De teller van alle in Leeuwarden ingeleverde dekens staat inmiddels op 3.000. Elke maand komen er meer dekens binnen dan de maand ervoor. Zelfs vanuit het buitenland.

De opslag wordt verzorgd door de studenten transport & logistiek van het ROC Friesland College uit Heerenveen. Ze regelen met zorg en aandacht dat de dekens naar Leeuwarden komen en gecontroleerd, geregistreerd en gefotografeerd worden opgeslagen per deelproject. Na 2018 zorgen zij er voor dat de dekens terecht komen bij de diverse goede doelen (mensen in binnen- en buitenland, die ze nodig hebben). Voor de studenten is dit een tweejarig leertraject waarin ze zelfstandig werkervaring opdoen onder begeleiding van hun docenten.

Te verwachten is dat het project een aansprekend onderdeel zal zijn van de evenementen die medio volgend jaar in de Friese hoofdstad zullen plaatsvinden.