• 'Champagne' zorgde voor de feestelijke opening van Het Kristal.
• 'Champagne' zorgde voor de feestelijke opening van Het Kristal. Foto: Astrid Pel

Kindcentrum Het Kristal geopend

leerdam • Met het nuttigen van feestelijke en symbolische champagne met oliebollen is maandag Kindcentrum Het Kristal in Leerdam geopend.

Jenaplanschool De Wilgenhoek is nu onderdeel van dit Kindcentrum en overgegaan van het oude gebouw aan de Parallelweg naar het nieuwe pand aan de Tiendweg. Zo was er midden in het jaar even een Oud en Nieuw-sfeertje in Leerdam.

Spannend

De eerste schooldag na de lange zomervakantie is altijd al speciaal en nu was het ook voor veel kinderen een beetje spannend. Karin Taïf kijkt met zoon Jasper (6) haar ogen uit. "Het is erg verbeterd", vindt ze. "Jasper zat hier al op de BSO, dus die is met de plek wel bekend." Toch is ook Jasper blij verrast. "Kijk die schommels, daar kunnen wij nu ook op. Het is hier nu veel beter," jubelt hij.

Oude schoolplein

De sfeer is feestelijk en uitgelaten, maar toch staat nog niet iedereen te juichen. Nebile Odabas heeft één kind op de school en staat er wat verloren bij. Zij zegt het oude schoolplein te missen. "Ik kan nog niet wennen, maar misschien komt dat nog wel." Dat is ook het geval met Safiya Omar die een kind in groep drie en eentje in groep zes heeft. Ze zegt: "Het oude schoolgebouw was mooi, maar wij moesten weg."

Indy (6) vindt het ook allemaal erg spannend, zegt moeder Sabrina van der Burg. Zij is wel enthousiast en optimistisch: "Het ziet er van binnen en van buiten heel vrolijk en toegankelijk uit vind ik. We gaan nu naar het Bijenvolk, dat is de groep van Indy."

Wilgentakken

Er is alles aan gedaan om de ouders en kinderen van de oude Wilgenhoek zich thuis te laten voelen op hun nieuwe stek in het Kindcentrum. Zo werd er op het schoolplein een wilgentak gepland. "Nu vergeten we de oude Wilgenhoek niet en is die altijd een beetje bij ons," zei een van de leerkrachten. Om deze mooie gedachte nog meer kracht bij te zetten, gaan alle kinderen van Het Kristal en De Wilgenhoek op vrijdagmiddag zelf ook een wilgentak planten, langs de rand van het hek om het schoolplein.

Kleurrijke schaar

Het was maandag aan de leerlingen Bas en Jacob de eer om met een kleurrijke schaar het lint bij de voordeur van de school door te knippen. Hierna kon iedereen zien hoe de nieuwe school er van binnen uit zag en was het een gekrioel voor de lokalen van De Madeliefjes en het Vlindervolk.

Om half tien ging de deur dicht en begonnen de lessen. Het nieuwe leerjaar gaat van start. De overgang van oud naar nieuw is voor De Wilgenhoek nu echt begonnen.

Astrid Pel