• Hondenschool Geurt van Dijk begint de cursus Sociale Huis Hond.
• Hondenschool Geurt van Dijk begint de cursus Sociale Huis Hond. Foto: Aangeleverd

SHH bij Hondenschool Geurt van Dijk

leerdam • Komende maand begint Hondenschool Geurt van Dijk aan de Koenderseweg 12 in Leerdam met het geven van de cursus Sociale HuisHond (SHH). Volgens Van Dijk bestaat er bij hondenbezitters in de regio veel belangstelling voor deze cursus.

Geurt van Dijk deed dit voorjaar met goed gevolg examen met zijn eigen hond en kreeg vervolgens van de Federatie Hondensport Nederland het verzoek om de lessen ook op zijn school te gaan geven. "De vraag naar de cursus wordt steeds groter. Dat komt ook door het aantal bijtincidenten dat in het nieuws komt. Niet dat dit zoveel vaker gebeurt dan vroeger, maar door de sociale media komen de incidenten sneller in de publiciteit en krijgen meer aandacht." De cursus bestaat uit acht onderdelen, waaronder lopen aan de lijn, een geluidproef, 'komen indien geroepen', visuele prikkels en de omgang met mensen en honden. De cursus is gebaseerd op dingen die de hond en zijn baasje tegen komen. Zo wordt er geoefend op praktische situaties. "Honden krijgen – bijvoorbeeld op een terras – te maken met verschillende omstandigheden. Mensen zijn een beetje bang voor honden, of willen het dier juist aanhalen en het kan ook gebeuren dat een aangeschoten gast een beetje vreemd doet. Op de cursus leren we de baasjes hoe ze hun honden af kunnen leiden – met wat voer of met hun stem. De hond moet leren op zijn baas te vertrouwen. Eigenlijk geven we ook de baasjes les. Ze moeten leren om overwicht te hebben, leiding te geven, grenzen te stellen, consequent te zijn, maar vooral ook positief te blijven", aldus Van Dijk die benadrukt dat de SHH-cursus ook gewoon erg leuk is voor de honden en hun baasjes. "We zijn praktisch ingesteld en vinden het belangrijk om actief bezig te zijn met de honden."

Als hondenbezitters met hun hond het examen hebben gehaald, kunnen ze er zeker van zijn dat ze een goed luisterende hond hebben. "Je mag ervan uitgaan dat de hond zich dan netjes gedraagt en gewend is aan dingen die in de praktijk kunnen voorkomen. Of je nu op een terras zit of dat er een spelend kind of een muziekkorps voorbij komt, de hond schrikt er niet meer van. Dat is belangrijk, vaak bijt een hond uit angst." Veel bestaande cursisten – 'een enthousiaste, gemotiveerde groep' - hebben laten weten interesse te hebben in de cursus. "Daarnaast kunnen ook andere belangstellenden zich aanmelden. Alle honden zijn welkom." De cursus duurt tien weken met lessen van een tot anderhalf uur. De lessen worden op dinsdagavond gegeven, mogelijk gaat er ook een groep op zaterdagmorgen aan de slag. "Belangrijk is dat de cursisten thuis met hun hond oefenen. Herhaling leidt tot goede resultaten."

Alle bestaande cursussen – EG, VEG, GGB en GG 1, 2 en 3 – gaan in het nieuwe seizoen gewoon door. Zo verzorgt Anneke van Dijk de puppycursus, terwijl dochter Mellanie haar diploma als instructeur haalde en ook mee gaat draaien met de trainingen.

Op maandag 28 augustus is er een introductie- en inschrijfavond, op 31 augustus volgt de eerste puppyles, de week daarop gaan alle praktijklessen van start. Nadere informatie via 06-12654670 of www.geurtvandijk.nl.