• De kalfjeskeuring met winnares Iris de Groot.
• De kalfjeskeuring met winnares Iris de Groot. Foto: Liesbeth Kaldenberg

Recordaantal koeien en kalfjes bij vijfde Dairy Fair

Dairy Fair trefpunt burgers en boeren

beesd • De Dairy Fair staat na vijf jaar goed bekend onder de melkveehouders. Dat resulteerde zaterdag in een recordaantal opgave van koeien en kalfjes. Honderd koeien en 27 kalfjes konden de circa 500 bezoekers bewonderen tijdens de Dairy Fair. Voorzitter Gerrit de Groot, melkveehouder op Merwehoeve De Groot in Herwijnen, is trots op het jaarlijkse evenement: "Het grote aantal inschrijvingen laat ons zien dat de Dairy Fair leeft onder de melkveehouders. De combinatie van de Landgoedfair en de Dairy Fair werkt goed. Bezoekers van de Landgoedfair komen een kijkje nemen bij het melkvee dat de melkveehouders trots laten zien. We hebben de indeling van de Dairy Fair bewust compact en toegankelijk gehouden. Zo kunnen burgers gemakkelijk in gesprek gaan met de melkveehouders. De Dairy Fair is een mooi moment voor de agrarische sector om zich aan de buitenwereld te presenteren."

Liefde voor koeien

Opvallend op de Dairy Fair is de grote zorg waarmee de koeien worden behandeld. De koeien krijgen extra te eten, ze staan onder afdakjes ter bescherming tegen regen en felle zon en wordt er gepoept, dan staan emmer en poetsdoekje al klaar. "Alle boeren hier hebben veel liefde voor hun koeien", vertelt Gerrit. "Ze zijn er heel zuinig op." Dat geldt ook voor de melkveehouders van Mariënwaerdt, die dit jaar meededen met één koe en twee kalfjes. Jaimy (4) en Meike Nuy (7) liepen mee met kalfjes Erna en Gretha. Arno Verschure deed mee met Mientje in de rubriek zwartbont jong. Samen met zijn collega-melkveehouder Sander Nuy bereidden ze Mientje voor op de show. In de week voorafgaand aan de Dairy Fair werd deze dame maar liefst vier keer gewassen. Ook kreeg ze extra voer en werd er geoefend met aan de hand lopen. Mientje mocht – gewassen en wel – gewoon tussen haar kudde in de wei verblijven. Of dat tegen de stress is? "Het meedoen aan een melkveeshow geeft de koe geen stress", vertelt Arno. "Integendeel: onze ervaring is dat een koe de weken na de show gemakkelijk vijf liter per dag meer melk geeft, omdat ze zo vertroeteld is."

Agrarische signatuur

Baron Frans en barones Nathalie van Verschuer waren aanwezig om Mientje in de ring aan te moedigen. Frans van Verschuer hoefde vijf jaar geleden niet lang na te denken over een melkveeshow naast de Landgoedfair. "Ik ben in 1982 gestart met het melkveebedrijf op landgoed Mariënwaerdt en daar ligt nog steeds een groot deel van mijn hart. Ik heb meteen volmondig 'ja' gezegd op de vraag of de Dairy Fair op het landgoed mocht plaatsvinden. Of het veel bezoekers zou trekken of niet, maakte mij niet uit. De Dairy Fair staat voor de agrarische signatuur van Mariënwaerdt. Onze koeien zijn een belangrijk deel van de grondbezetting van het landgoed."

Barones

Uit de verschillende onderdelen van de Dairy Fair kiest de jury uiteindelijk één algemeen kampioen. Deze kampioen mag zich een jaar lang de barones van de Dairy Fair noemen. Na een ereronde door de Grote Parade op de Landgoedfair maakte Nathalie van Verschuer de winnares van 2017 bekend: M.H. Alana van Merwehoeve de Groot uit Herwijnen. De koe komt van de boerderij van Gerrit de Groot en zijn neven. "Naast goed fokken moet je je koeien ook goed hóuden. Wij besteden veel aandacht, tijd en geld aan een goede verzorging van onze koeien", vertelt hij.

Plannen

De plannen voor de Dairy Fair 2018 zijn alweer in de maak. "De deelnemers vinden het heel leuk dat het naast de Landgoedfair is. Dat is wel even wat anders dan op een kaal weiland waar verder niets te beleven is. Bovendien: we zijn iedere keer weer onder de indruk van het landgoed als we door de landgoedpoort rijden. Het landgoed heeft iets magisch."

Liesbeth Kaldenberg