• Jong Ambon in de jaren negentig na het lopen van de Glasstadmars.
• Jong Ambon in de jaren negentig na het lopen van de Glasstadmars. Foto: archief jong ambon

Einde aan oergezellige en geliefde Palmentocht

Jong Ambon met 'verdriet' opgeheven

leerdam • Het bestuur van Wandelsportvereniging Jong Ambon maakte onlangs bekend dat men genoodzaakt is haar activiteiten te staken. Dat houdt in dat er dit jaar geen Palmentocht wordt gehouden. Volgens bestuurslid Betty Tuasela-Tuhumena zat er voor het bestuur weinig anders op. "De bestuursleden kampen al een paar jaar met serieuze en langdurige gezondheidsproblemen. We zijn allemaal wat ouder, zo rond de 65 jaar. De een is moeilijk ter been, een ander heeft hartklachten. Er komt bij de organisatie van zo'n tocht heel wat kijken. Dan kun je niet zeggen: pak maar twee paracetamolletjes, dan gaat het wel weer."

Jong Ambon ging in 1965 van start en dat had alles te maken met de komst van de Molukkers naar Nederland. "We kwamen in 1961 naar Leerdam. Toen we hier een poosje waren, zagen we dat er allerlei evenementen werden gehouden. We stonden stomverbaasd te kijken: waar komen al die mensen vandaan, wat gaan ze doen? Al gauw ontstond het idee om mee te gaan doen met wandeltochten. Maar dan wel zo dat we onze eigen identiteit konden laten zien, zodat we eruit zouden springen. Niet in spijkerbroek, maar in uniform."

Gedrild

De vereniging werd opgericht door meneer Njoong de Lima en was bedoeld voor jongeren vanaf een jaar of dertien, veertien. "Maar de ouderen van de eerste generatie liepen mee en die leerden ons defileren. We werden echt gedrild." Dat leverde tijdens de Glasstadmars de nodige prijzen op. Van 1970 tot 1995 leidde de vereniging een sluimerend bestaan, daarna werd de draad weer opgepakt. De leden liepen mee met wandeltochten door het hele land. Jaarlijks hoogtepunt was de Palmentocht die aanvankelijk in juni – als oefening voor de Vierdaagse van Nijmegen – werd gehouden en later verhuisde naar augustus. "We organiseerden meerdere afstanden tussen de vijf en zestig kilometer. Natuurlijk deden er veel Molukkers mee, maar het gezelschap was heel gevarieerd. Er deden zelfs wandelaars uit België mee. De tocht was altijd een feest, het was zo gezellig."

Happening

Vooral de eerste jaren was het een echte happening. "De dag werd afgesloten in het Dak met eten en drinken. Voor je het wist klonk er muziek en werd er gedanst. Later werd er alleen maar gewandeld. Maar ook toen bleef het gezellig. Om zes uur vertrokken de eerste wandelaars bij Leerdam Sport en dan was er al muziek. Dat bleef zo tot de laatste lopers binnen waren." Van lieverlee taande de belangstelling: het aantal leden daalde van 45 naar een stuk of tien, twaalf. "Vroeger gingen we met 35 leden of meer met een bus naar een wandeltocht. Die tijd is voorbij, al wordt er door leden nog wel individueel gewandeld." Het ontbreken van jong, vers bloed leidde er toe dat het werk in bestuur en wandelcommissie op de schouders van de oudere generatie bleef rusten. "De organisatie van zo'n tocht vergt best veel tijd. Je moet de routes uitzetten, narijden en bepijlen, je hebt contact met allerlei instanties zoals gemeente en Rode Kruis en het startbureau moet worden bemand. Gelukkig kregen we de laatste jaren hulp van SIA uit Schoonrewoerd, maar nu hebben we de knoop toch doorgehakt. Het was gewoon niet meer te doen en we hadden geen zin om door te modderen. Daarom komt er ook geen afscheidstocht", aldus Betty Tuasela-Tuhumena. "We hebben veel reacties gehad van mensen die het jammer vinden dat we stoppen. De Palmentocht werd enorm gewaardeerd. Gemiddeld liepen er toch al gauw 325 wandelaars mee, zelfs vorig jaar waren dat er nog 272." Overigens: Jong Ambon bestaat officieel nog. "Als jongeren inspringen en de vereniging nieuw leven in willen blazen, zou dat geweldig zijn. Dan moeten ze contact met ons opnemen. Anders is dit het einde en kijken we terug op een prachtige tijd."

André Bijl