• Het OM gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak.
• Het OM gaat in hoger beroep tegen de vrijspraak. foto: stock

Ex-wethouder vrijgesproken

regio • De rechtbank heeft vorige week woensdag Eeuwit K., ex-wethouder van Gorinchem vrijgesproken van ontucht. Het OM gaat in hoger beroep.

De 33-jarige Bleskensgraver werd er door justitie van verdacht dat hij in 2015 ontucht had gepleegd met een toen 16-jarig meisje. Justitie eiste twee weken geleden een celstraf van achttien maanden, waarvan zes maanden voorwaardelijk. De rechtbank oordeelt echter, net als de advocaat van K., dat er geen sprake is van misbruik. Eeuwit K. heeft de genoemde seksuele handelingen nooit ontkend. En ondanks het grote leeftijdsverschil tussen aangever en verdachte én de positie die de verdachte innam als gemeenteraadslid en fractievoorzitter, is er volgens de rechter onvoldoende gebleken dat Eeuwit K. de aangeefster heeft misleid.

"Daarbij oefende aangeefster zelf een grote mate van controle uit over hoe de contacten verliepen en waar werd afgesproken. De aangeefster bewaakte daarbij zelf haar seksuele grenzen. Die heeft verdachte ook gerespecteerd. Bovendien heeft aangeefster zelf de relatie beëindigd, toen zij een nieuwe vriend kreeg, waarna vriendschappelijk contact bleef bestaan. Alles samenvattend acht de rechtbank niet aangetoond dat er sprake is geweest van misbruik. De rechtbank kan dan ook niet anders dan vrijspreken en dat doet zij dan ook.

Het OM is het niet met de uitspraak eens en gaat in hoger beroep. Over de gronden van het beroep kan het OM geen nadere informatie geven, vanwege afwezigheid van de betrokken officier van justitie.