Regio scoort slecht op groen ranglijstje

vijfheerenlanden • Vianen en Leerdam bungelen onderaan op het lijstje 'Groenste gemeenten van Nederland' dat recentelijk gepubliceerd is door de Universiteit Wageningen.

Er is bij het onderzoek alleen gekeken naar het groen binnen de bebouwde kom. Ook privétuinen en natuurelementen zijn in de index meegenomen.

Vianen staat op plaats 363, Leerdam iets hoger: op plaats 341. Toekomstig fusiepartner Zederik doet het met een 284e plaats ietsje beter.

Wethouder Frank Meurs van Vianen zegt vanaf zijn vakantieadres dat er in de gemeente Vianen juist veel aandacht is voor het groenbeleid. "Ik besteed er een kleine helft van mijn tijd aan, en als ik het moet schatten een mannetje of 30 heeft er op de gemeente een baan aan."

Er was de afgelopen jaren veel kritiek op de gemeente Vianen door de forse bezuiniging van 30 procent op het groenonderhoud. Er is voor gekozen om het beheer efficiënter en eenvoudiger uit te voeren. Veel bomen zijn gekapt. Bomen die wel extra bescherming nodig hebben zijn vastgelegd op de Groene Kaart.

Florale Entente

In 2014 werd Vianen vanwege de gemaakte keuzes in het groenbeleid nog derde in de nationale groencompetitie van Entente Florale Nederland. "De gemeente kiest qua bomen in de eerste plaats voor kwaliteit en minder voor kwaliteit", stond in het juryrapport. En ook veel lof voor de bewonersparticipatie. "Wijkbewoners steken de handen uit de mouwen in het openbaar groen en hebben inmiddels het hertenkamp en vele stroken groen in zelfbeheer."

Wethouder Teus Meijdam van Leerdam is eveneens verbaasd over de lage waardering van zijn gemeente. "Ook in Leerdam wordt veel aandacht aan het groen besteed. Uit diverse peilingen blijkt dat onze burger vinden dat het beter is geworden. We zijn op dit moment samen met de wijkraad centrum bezig om meer groen in de binnenstad te krijgen. Er is een plan opgesteld, dat we samen met de bewoners aan het uitvoeren zijn."