• Oud-wethouder Groenenberg overleed vorige week.
• Oud-wethouder Groenenberg overleed vorige week. Foto: Familie Groenenberg

'Haar motivatie lag in het geloof, ze wilde recht doen'

Afscheid van een bevlogen politica

leerdam • Annelies Groenenberg was jarenlang actief in de plaatselijke politiek. Ze was acht jaar raadslid en fractieleidster van de RPF/ChristenUnie en vervolgens ook acht jaar wethouder van Leerdam. In 2014 nam ze afscheid van de plaatselijke politiek.

In het midden van de jaren negentig maakte ze haar debuut als burgerraadslid/commissielid van de RPF. Annelies Groenenberg maakte al snel indruk. Door haar betrokkenheid en kennis van zaken, maar zeker ook door haar bewogenheid met mensen. Ze wierp zich met veel inzet op het politieke handwerk, volgde cursussen en miste geen bijeenkomst. Bestuurders, ambtenaren en inwoners leerden haar kennen als een bevlogen politica die duidelijkheid en eerlijkheid hoog in het vaandel had staan. "Zeggen wat je doet, doen wat je zegt, maar ook uitleggen waarom je dingen niet doet", was een van haar lijfspreuken. Haar talenten leidden tot het wethouderschap. Ook in het college van B&W stond ze haar 'mannetje': ze viel op door haar enthousiasme, dossierkennis en gedrevenheid en was niet te beroerd om ook na afloop van raadsvergaderingen uitvoerig haar beleid toe te lichten. "Ze was bekwaam en doortastend", zegt CU-raadslid Dijo van der Hek die haar tientallen jaar meemaakte vanuit het kerkenwerk en later ook als partijvoorzitter en raadslid nauwe contacten met Groenenberg onderhield. "Ze liet zich niet meeslepen door de 'waan van de dag'. Ze vormde zorgvuldig haar mening, legde haar oor te luisteren bij meerdere mensen en zorgde zo dat ze goed beslagen ten ijs kwam. Daarnaast kon ze met iedereen goed omgaan, zodoende had ze ook goede contacten met mensen die het inhoudelijk helemaal niet met haar eens waren. Bovendien was ze efficiënt. Ooit waren we met onze gezinnen op de EO-jongerendag. Op sommige momenten zat ze daar haar lesstof door te nemen; ze wilde geen minuut verloren laten gaan." Bij haar afscheid in april 2014 zei toenmalig CU-leider Jan van Beuzekom: "Annelies is sociaal betrokken, zeer goed geïnformeerd en ze kan de politiek 'lezen'. Daarnaast is ze betrouwbaar, bevlogen, samenbindend en kan met iedereen omgaan. Ze raakte de kern van onderwerpen en maakte daar beleid van." Oud-PvdA-voorman Cor Gersen schreef na haar overlijden: "Ik heb veel met haar samengewerkt: een integer en deskundig politica. Ik denk met zeer veel respect aan haar terug." De motivatie voor haar inzet lag in haar geloof, weet Van der Hek. "Bijvoorbeeld een tekst als Micha 6:8, waarin het gaat over 'recht doen'. Annelies wilde opkomen voor de minder bedeelden. Dat tekende haar leven." Wie vaker met haar sprak, stuitte vanzelf op die 'diepere laag'. Ooit noemde ze de Grote Kerk het mooiste plekje van Leerdam. Dat was de plaats waar door de eeuwen heen Gods Woord was verkondigd en waar ze zelf de teerste momenten van haar leven had beleefd.

Enkele jaren geleden werd bij haar een tumor geconstateerd. In het voorjaar van 2014 werd ze genezen verklaard, later keerden de zorgen terug. In interviews met deze krant liet ze meer dan ooit haar hart spreken. Ze citeerde Corrie ten Boom die zei: 'het mooiste moet nog komen'. En wees op Openbaringen 21 waarin een nieuwe hemel en een nieuwe aarde wordt beloofd. Anderzijds wilde ze nog zo graag leven, nog wat langer bij haar man Teus, haar kinderen en familie blijven en haar kleinkind(eren) zien opgroeien. Na een tijd van 'hoop en vrees' ging begin deze zomer haar toestand achteruit, vorige week overleed ze. "Ze is gestorven erop vertrouwend dat het beste nog komen zal", schrijft haar familie op Facebook. En ook de tekst op de rouwkaart is een getuigenis: 'Jezus, Uw verzoenend sterven is het rustpunt van mijn hart.' "We zijn intens verdrietig, maar daarnaast heel dankbaar voor alle tijd die we samen nog gekregen hebben. Mama mag nu voor altijd Thuis zijn", schrijven haar man en (klein)kinderen.

Vanmiddag – woensdag 9 augustus – wordt om 13:00 uur in de Grote Kerk in Leerdam een herdenkingsdienst gehouden. Aansluitend vindt de begrafenis plaats. Annelies Groenenberg werd 60 jaar.

André Bijl