• Tom van Campenhout: 'Leerdam, stad met dorpse trekken.'
• Tom van Campenhout: 'Leerdam, stad met dorpse trekken.' Foto: Dick Aanen

Tom van Campenhout ziet het helemaal zitten in Leerdam

Creativiteit botvieren bij Kunstplaats

leerdam • Jongeren en volwassenen kunnen vanaf 2 september bij de Kunstplaats Leerdam (Markt 7) hun creativiteit botvieren tijdens cursussen en workshops die worden gegeven door de ervaren beeldend kunstenaar. In de grote ruimte, waar tot voor kort de harpwinkel was gevestigd, zijn ook de schilderijen van Van Campenhout te bewonderen. Het achterste deel wordt ingericht als atelier.

Van Campenhout (58) noemt zichzelf een eenvoudige man, "wars van elke vorm van uiterlijk vertoon of andersoortige opsmuk". Zwarte sokken, zwarte broek, zwart T-shirt, zwarte bril. Wit haar. Z'n werk kenmerkt zich volgens de kunstenaar door ogenschijnlijke tegenstrijdigheid: chaotische dynamiek tegenover kalmerende samenhang, duizelingwekkend perspectief maar ook kabbelende krabbeltjes, zinderende sensualiteit en steriele afstandelijkheid, bombastische bouwwerken en vederlichte droombeelden.

Vmbo-onderwijs

Tom van Campenhout was 27 jaar actief in het vmbo-onderwijs in Amsterdam. "Daar heb ik zo'n beetje alles gedaan: conciërge, coach, maar ik ben er ook een tijdje directeur geweest. Ik gaf al die jaren kunstzinnige vakken: tekenen, schilderen, fotografie en zelfs 3D-printen. Het was altijd een mooie manier om m'n activiteiten als beeldend kunstenaar te bekostigen. M'n leven was keurig in balans. Maar eigenlijk wilde ik na al die jaren wel eens wat anders."

Bovendien was Van Campenhout de hoofdstad een beetje beu. Door alle kunstwerken die hij in de jaren daarvoor had gemaakt puilde z'n appartement van 55 vierkante meter helemaal uit. "M'n verzameling tekeningen lag onder m'n bed. Die situatie hield ik niet langer vol. En een apart atelier huren in Amsterdam is veel te duur." Hij kon z'n optrekje voor een gunstige prijs verkopen. Bij een zoektocht op Funda zag Van Campenhout dat het monumentale pand in Leerdam te huur was. Hij hoefde niet lang na te denken. "Het is echt fantastisch."

Mooie plannen

Van Campenhout heeft mooie plannen geschreven voor zijn Kunstplaats. "Maar ja, papier is geduldig. Het moet zich in de praktijk allemaal nog wel bewijzen." De beeldend kunstenaar wil cursussen gaan verzorgen voor diverse doelgroepen. "Het zijn vooral laagdrempelige cursussen tekenen en schilderen. De ruimte is ook geschikt voor bijvoorbeeld creatief schrijven of zoiets als mindfullness. Alles wat met creativiteit en omdenken te maken heeft is hier welkom."

Kunstplaats Leerdam start met een avondcursus op maandag voor volwassenen en een middagcursus op woensdag voor kinderen. "Ik zie mogelijkheden om in het voortgezet onderwijs een deel van de Culturele Kunstzinnige Vorming te verzorgen. Dat kan plaatsvinden op school zelf, maar eventueel ook bij mij in het atelier. Ook voor het basisonderwijs heb ik een kant-en-klaarprogramma. Ik leer de kinderen schilderen en na afloop mogen ze hier eigen werk exposeren."

Van Campenhout is gecharmeerd van de Glasstad. "Ik kende Leerdam al een beetje, omdat ik hier geëxposeerd had en daardoor ook al wat mensen had ontmoet. Ik vond het een bijzonder charmant plekje. Een stad met dorpse trekken, het doet een beetje Brabants aan. Wat zou het leuk zijn als Leerdam zou uitgroeien tot een echt kunstenaarsstadje, zoals je dat ook ziet in bijvoorbeeld Bergen of Beemsterzwaag. We moeten ophouden met geneuzel en we moeten samenwerken. Ik ga zelf contacten leggen met stichting Go, met de Glasblazerij en met de kerken. Er is zoveel mogelijk. Leuke initiatieven moeten we koesteren. Zoals bijvoorbeeld zo'n Glassdance. Dat moet gewoon een jaarlijkse traditie worden."

Eén succesje heeft Van Campenhout al binnen. Wethouder Cees Taal is enthouaist over zijn initiatief. Hij zal Kunstplaats Leerdam op zaterdag 2 september openen.


q www.kunstplaatsleerdam.nl