•Jarri Stravers gaat zegevierend over de streep.
•Jarri Stravers gaat zegevierend over de streep. Foto: Jan de Bruin

Jarri Stravers wint Ronde van Noordeloos

noordeloos • Jarri Stravers uit Groot-Ammers werd maandag winnaar van de Ronde van Noordeloos.

Het regionale wielerpubliek kon zijn hart ophalen. Ook zonder Fabio Jakobsen, daags ervoor nog etappe-winnaar in Tour d'Alsace, was er genoeg te genieten. Zeker omdat Stravers - rijdend voor Jan van Arckel - de hoogste trede van het podium besteeg. Streekgenoot Jens van den Dool werd derde.

"Ongelofelijk, ongelofelijk", stamelde de 20-jarige winnaar uit Groot-Ammers. Gesteund door familie en veel dorpsgenoten boekte hij zijn eerste seizoensoverwinning. "Mijn eerste podiumplaats zelfs. We gingen heel vroeg weg. In het begin bleven we vooruit voor de premies, maar op een gegeven moment liepen we steeds verder uit." Na nog geen tien ronden kozen Stravers, Van den Dool en Van der Burg het hazenpad. Na 15 rondjes leek het jagende peloton dichterbij te komen. Onder aanvoering van nota bene broer Kelvin van den Dool, koersend voor de Vlasman-equipe. "Samen met een renner van De Mol was ik dichtbij, maar toen hij in de bijna beslissende bocht ineens drie kilometer langzamer ging rijden, was het gedaan met onze achtervolging", sipte Van den Dool senior. Broertje Jens en zijn twee medevluchters zagen hun voorsprong groeien. Niet veel later had het supertrio een ronde winst in de pocket. In de slotfase zetten Arno Kleinjan en Antonie van Noppen de achtervolging in. Maar de vroege koplopers lieten zich de buit niet meer ontnemen. De beide Jan van Arckel-coureurs moesten genoegen nemen met plek 4 en 5.

Fabio Jakobsen

Een dezer dagen maakt Fabio Jakobsen bekend voor welke ploeg hij volgend seizoen zal rijden. Maandag was de sprinter wel aanwezig in Noordeloos, maar niet in zijn wieleroutfit. "Mijn coach Peter Schep vond het beter om niet te starten en mij voor te bereiden op het EK in Denemarken van 2 tot en met 6 augustus. Jammer, ik had graag gereden in Noordeloos", aldus Jakobsen. "Maar ik moet eerlijk zijn, het is verstandiger om vanavond toe te kijken. De bergetappe van zaterdag in Tour Alsace was zwaar. De arbeid betaalde zich overigens wel uit, want zondag sprintte ik naar winst in de laatste etappe." Jakobsen werd in Noordeloos gehuldigd door zijn vereniging Jan van Arckel met zijn tweede kampioenschap op rij bij de Beloften. Niet alleen die prestatie viel op, maar ook andere overwinningen zoals in de Ster van Zwolle, de profronde van Noord-Holland en Rund um den Finanzplatz in Frankfurt. Het wordt dan ook zijn laatste jaar voor SEG Racing Academy. Fabio Jakobsen is rond met zijn toekomstige werkgever. "Maar ik mag nog niet zeggen voor wie ik ga rijden, dat moet de ploeg zelf doen." Een tipje van de sluier wilde hij oplichten. "Het is in ieder geval een formatie, die verstand van sprinten heeft..."

Theo Sprong