Gelijksoortige regels en sancties in de wijde omgeving

Samenwerking bij aanpak drugs

vianen • Jongeren maar ook oudere gebruikers zullen stelselmatig worden gewezen op de risico's van drugsgebruik.

Het plan van aanpak richt zich op alle inwoners en leeftijden. De omgeving van de jongeren wordt erbij betrokken, zoals scholen, sportverenigingen, jongerenwerk en openbare plekken. Ouders worden aangesproken. Zij dienen immers als voorbeelden voor de jongeren.

GGD

Vorig jaar heeft de GGD regio Utrecht onderzoek gedaan naar het drugsgebruik onder jongeren. Naast cijfers uit landelijke rapporten werden ook ruim veertig diepte-interviews met sleutelpersonen gehouden. Onder jongeren van 15-24 jaar is het gebruik van cannabis het meest opvallend. Uit een onderzoek in 2012 bleek dat 7 procent van de jongeren tussen de 13 en 17 jaar uit de gemeente Vianen ooit cannabis heeft gebruikt en vier procent zich actueel cannabisgebruiker noemt. Twee procent van de jongeren was ooit harddrugsgebruiker.

Bepaalde vormen van drugsgebruik, zoals blowen en XTC-gebruik op feesten en festivals, is normaal geworden. Dat blijkt uit cijfers over recent gebruik in de regio Midden onder uitgaanders van 15 tot 35 jaar; 50,6% gebruikte recent cannabis, 56,5% gebruikte recent XTC, 28,2% speed en 23,6% cocaïne. Uit een aanvullend rioolwateronderzoek van KWR Watercycle Research Institute bleek vorig jaar dat in het rioolwater van Vianen hoge scores voorkomen van de drugssoorten amfetamine, XTC, cocaïne en cannabis.

Belang samenwerking

Vorig jaar december organiseerde de gemeente een speciale bijeenkomst over drugs. Er waren ruim twintig sleutelfiguren aanwezig vanuit het onderwijs, de horeca, de zorg, de gemeente, de politie, de woningbouwcorporatie en bestuurders.

Het plan van aanpak zal vooral gericht zijn op preventie en alle partijen moeten daarbij hun steentje bijdragen. "De effecten van preventie- en handhavingsmaatregelen nemen toe als jongeren geconfronteerd worden met gelijksoortige regels en sancties in de wijde omgeving."

Samenwerking leidt volgens het plan van aanpak tot duidelijkheid aan alle partijen wat gebruikers kunnen verwachten van de gemeenten op het terrein van preventie en handhaving. Door samenwerking wordt ook het zogenaamde waterbedeffect voorkomen. Jongeren kunnen zich minder makkelijk verplaatsen naar locaties waar de handhaving minder streng wordt.

Vervolgstappen

De bijeenkomst met de sleutelfiguren was de aanzet tot een aantal concrete vervolgstappen, zoals voorlichting op scholen. En vooral: meer bekendheid geven aan de fysieke en digitale ouderavonden van Jellinek in Utrecht. Verder zijn er plannen voor het eventueel organiseren van een ouderavond voor kinderen uit groep 8 van het basisonderwijs, het betrekken van huisartsen bij het plan van aanpak, het aanbieden van een cursus Barcode voor horeca-ondernemers, het eventueel organiseren van voorlichtingsbijeenkomsten 'alcohol en drugs' voor sportclubs en Jeugd-Punt en het blijven geven van drugsvoorlichting bij festivals zoals 'By the Creek'.

Wethouder Marcel Verweij is verheugd dat de sleutelfiguren ook daadwerkelijk hun verantwoordelijkheid nemen als het gaat om drugs- en alcoholmisgebruik. "Je ziet het bijvoorbeeld bij de horeca. Daar worden bezoekers aangesproken als ze teveel alcohol nuttigen. Ze worden geweigerd als blijkt dat ze voor het cafébezoek al teveel hebben gedronken." Hetzelfde heeft Verweij gezien bij het festival By the Creek. "Het is een heel professionele organisatie die heel goed controleert op het gebruik van partydrugs onder de bezoekers."