Daling WW-uitkeringen

regio • In de maand juni van dit jaar is het aantal lopende WW-uitkeringen in de drie arbeidsmarktregio's van Groot Rijnmond - Rijnmond, Drechtstreden en Gorinchem (waaronder ook gemeenten Leerdam, Zederik en Lingewaal vallen) - met twee procent gedaald. Vooral de landbouw en visserij, de bouwnijverheid en de uitzendbedrijven hebben daar aan bijgedragen.

Ook opvallend: leerkrachten in het basisonderwijs hebben steeds betere kansen op werk. Vergeleken met juni 2016 is het aantal lopende WW-uitkeringen met elf procent gedaald. Vergrijzing leidt tot vervangingsvraag en voor deze arbeidsmarktregio's is de verwachting dat het aantal kinderen in de basisschoolleeftijd blijft toenemen. In het primair onderwijs is landelijk een kwart van het onderwijzend personeel 55plusser. Keerzijde is dat het aantal gediplomeerde leerkrachten basisonderwijs afneemt en dat er dan ook een tekort aan leerkrachten basisonderwijs wordt verwacht.

In juni 2017 bedraagt het aantal lopende WW-uitkeringen in de drie arbeidsmarktregio's van Groot Rijnmond tezamen 38.172. Dit is een daling van twee procent ten opzichte van mei 2017 (landelijk -3,5 procent). Sectoren die sterk hebben bijgedragen aan deze daling zijn de landbouw en visserij, de bouwnijverheid en de uitzendbedrijven.

WW-percentage

Het WW-percentage, dat is het aantal WW-uitkeringen ten opzichte van de beroepsbevolking, komt eind juni 2017 uit op 4,4 procent voor de arbeidsmarktregio Rijnmond, 4,1 procent voor de arbeidsmarktregio Drechtsteden en 3,2 procent voor de arbeidsmarktregio Gorinchem. Voor geheel Nederland geldt een WW-percentage van 4,2 procent.

In de zomermaanden is vaak een (tijdelijke) toename van het aantal WW-uitkeringen zichtbaar. Vergeleken met voorgaande maand is sprake van een stijging van het aantal lopende WW-uitkeringen (+4,8 procent). Alle leeftijdsklassen profiteerden van de daling van de lopende WW-uitkeringen. Ruim zestig procent van de WW-uitkeringen gaat naar 50plussers.