Kritiek op beheer sloten na ongeluk

leerdam • Het hoge riet en vele kroos bemoeilijkte de zoektocht naar een driejarig meisje vorig weekend. De gemeente is niet van plan het beheer van watergangen aan te passen.

Meerdere omstanders hebben vorige week zondag naar het meisje gezocht bij de watergang aan de Esdoornstraat voordat ze daar uiteindelijk gevonden werd. De hulp kwam toen te laat. Op Facebook ontstond een pleidooi voor het vaker maaien van de oevers en het verwijderen van kroos.

Maar het landelijke beleid is juist dat er steeds meer watergangen komen, met zoveel mogelijk natuurvriendelijke oevers. Daarin moeten de hoosbuien worden opgevangen die gepaard gaan met de klimaatverandering. "Gemeenten zijn verplicht regenwater zoveel mogelijk via open water af te voeren", legt een woordvoerster van de gemeente Leerdam uit. "Het klopt ook dat het gras langs de oevers minder intensief wordt gemaaid", bevestigt zij opmerkingen op Facebook. "We begrijpen de argumenten om het gras vaker te maaien, maar aan de andere kant vormt de hoge grasrand ook een barrière tussen gras en waterkant, waardoor je de overgang naar de sloot minder snel over het hoofd ziet."

De woordvoerster benadrukt dat de gemeente meeleeft met de ouders van het meisje. Wethouder Bart Bruggeman is bij de familie thuis geweest en bezocht samen met wethouder Teus Meijdam de herdenking in de moskee.