• Het volledige team van visspecialist De Graaf in Leerdam.
• Het volledige team van visspecialist De Graaf in Leerdam. Fotografie Della Bellezza

De Graaf scoort 9,7 in AD-haringtest

LEERDAM • Visspecialist De Graaf in Leerdam is afgelopen zaterdag vierde geworden in de haringtest van het AD. Met een cijfer 9,7.

Het testteam van het AD is razendenthousiast over de viswinkel van Wouter en Monica de Graaf. 'Weer een toppertje", staat in de beoordeling. De uit Spakenburg afkomstige ondernemers hebben zich de laatste jaren vastgebeten in de Hollandse Nieuwe. "Dat kost inspanning", aldus het AD, "maar hun vakmanschap levert ze deze toppositie op."

De haring die werd getest was mals, zilt en romig. De winkel scoorde uitstekend op alle onderdelen.

De beste haring

Wouter en Monica de Graaf runnen sinds 2003 een viswinkel aan de Westwal in Leerdam. De ondernemer valt bijna elk jaar in de prijzen tijdens de jaarlijkse haringtest. Vorig jaar met een 8,5, het jaar daarvoor met een 9.

"Het belangrijkste is dat je de beste haring uitkiest", zegt Wouter. "Dat is een kwestie van heel veel monsteren, proberen en nog eens proberen. Totdat je de perfecte haring hebt."

Dit jaar viel het niet mee om een goede haring te selecteren, zegt de Spakenburgse visondernemer. "Veel partijen waren mager, dunnetjes. Om dan toch nog een goede haring eruit te halen, vergt vakmanschap. Maar ook liefde voor het vak. Monica zijn er de laatste weken dagelijks mee bezig."

Behandeling

Maar ook de behandeling van de haring is van essentieel belang. En dat is Monica wel toevertrouwd: "Dat betekent dus goed koud houden, goed schoonmaken. En wat wij belangrijk vinden dat klanten bij ons de haring altijd vers van het mes krijgen geserveerd."

Wouter en Monica zijn supertrots op de uitslag van de haringtest. "Maar we willen nog hoger. We gaan voor de 10. Maar eerlijk is eerlijk: dat zal heel moeilijk worden."

Topdrukte

Zaterdag na het bekend worden van de uitslag was het topdrukte bij de winkel, die was versierd met ballonnen. Aan de deur natuurlijk een grote goud gekleurde 9 en een kleine 7. Alle klanten kregen een glaasje pro secco of korenwijn. Wout en Monica werden overstelpt met gelukwensen.

Ook de reacties op Facebook waren dolenthousiast. "De Graaf is mijn favoriete viszaak. Ik haal nergens anders meer vis." En een andere bewonderaar: "Net even getest, heerlijk vet en geweldig van smaak. Doet mij als ex-Scheveninger goed." Of: "Een supergoede visboer. Alles is daar heerlijk. Niet alleen de haring, ook de kibbeling. Nog nooit ergens zo lekker gegeten als bij De Graaf."

Beste en slechtste

De haringtest werd dit jaar gewonnen door de Rotterdamse viswinkel Ruud den Haan. Hij scoorde een tien. Conclusie: "Een goede haring is geen toeval maar een kwestie van vakmanschap. Dat wordt hier in de praktijk gebracht." De slechtste beoordeling kwam op naam van Ruisvis in Dordrecht. "De haring ziet geel, zwart, bruin en cyclaam. Stinkt. Niet meer geschikt voor menselijke consumptie", zo luidde het keiharde oordeel van het AD-testteam in de krant van zaterdag.


Dick Aanen