• Peter-Jan Hardenbol (met zwart shirt) in felle strijd gewikkeld met Cas Lutz (239).
• Peter-Jan Hardenbol (met zwart shirt) in felle strijd gewikkeld met Cas Lutz (239). Foto: Evert Woutersen

Steepleloper Peter-Jan Hardenbol nadert 9-minuten grens

'Ik ben een rupsje-nooit-genoeg'

lexmond/utrecht • De 25-jarige middellange afstandloper uit Lexmond liep de 3000 meter met hindernissen in een persoonlijk record van 9.16,93.

Hij zat in de kopgroep en had lange tijd zicht op een podiumplaats. De laatste 600 meter moest hij echter afhaken, toen er een versnelling werd geplaatst. De atleet van het Utrechtse Hellas verbeterde echter wel zijn persoonlijke record met maar liefst negen seconden. Begin dit jaar stond zijn beste tijd op deze afstand nog op 9:40.

Tactiek

De basis voor de goede prestatie werd gelegd door een uitgekiende tactiek. Hardenbol: "Met mijn trainer Bram Wassenaar had ik afgesproken om te blijven volgen en niet zelf aan kop te gaan lopen. Normaal gesproken schroom ik zeker niet om de kop te pakken. Ik ben vaak te gretig/ambitieus in wedstrijden en dat kost mij vaak een goede plek. Dit keer moest ik juist gretig zijn in het vast blijven klampen aan de jongens op het moment dat ze een versnelling zouden plaatsen."

Voor zo'n versnelling moet Hardenbol echter nog trainen. "Ik kan goed een hard tempo vasthouden, maar van relatief langzaam naar echt hard sprinten op de steeple is heel lastig. Dit komt omdat je tijdens je sprint om de 80 meter nog even over balken van 1 meter hoog heen moet springen."

Bram Wassenaar

Dat hij bij het NK boven zichzelf uit kon stijgen heeft volgens Hardenbol voor een belangrijk deel te maken met coach en oud-topatleet Bram Wassenaar. Maar ook de goede sfeer tijdens de baantrainingen is volgens Hardenbol belangrijk geweest. Vooral trainingsgenoten Tim Bolink, Jorin Kamps en Paul Zwama zijn een belangrijke stimulans. "De manier waarop Bram, Jorin en ik de techniektrainingen doen heeft zeker weten bijgedragen aan mijn prestaties."

Hardenbol studeerde Sport en Gezondheidsmanagement aan de Hogeschool van Arnhem/Nijmegen en is nu werkzaam bij kledingmerk Odlo. Hij begon eigenlijk pas op late leeftijd met atletiek. Op 18-jarige leeftijd liep hij zijn eerste wedstrijden, nadat hij daarvoor jarenlang had gevoetbald. Hardenbol koos uiteindelijk voor de steeple chase, één van de moeilijkere afstanden in de atletiek. Al snel kwamen de successen. Vorig jaar werd de Lexmondse atleet Nederlands studentenkampioen. De afgelopen jaren was hij ook actief tijdens regionale wegwedstrijden en hij is inmiddels een geduchte concurrent bij het Grote Rivieren Loopcircuit.

Dit jaar verbeterde hij zich ook sterk op de 3000 (8:33,21) en de 5000 meter (14:50). "Deze afstanden zorgen voor een goede basis voor de steeple. Ik wil ook dit najaar ook nog een snelle halve marathon lopen. Ik zal er echter niet heel speciaal voor gaan trainen. Ik wil me volgend seizoen specifieker gaan richten op de steeple. Hiervoor zal ik wel meer naar buitenlandse wedstrijden moeten gaan, omdat er in Nederland niet veel aanbod is en de concurrenten ook naar België gaan. Afgelopen weekend liep ik in Heusden en komende weekend in Antwerpen."

Negen-minuten-grens

De magische grens van negen minuten komt inmiddels in zicht. Hardenbol: "Vooral als ik zie dat ik op het NK nog niet eens het gevoel had dat we hard aan het racen waren. Ik was tijdens die wedstrijd eigenlijk puur gefocust op mijn plek."

Twee jaar geleden was de atleet uit Lexmond al blij met een tijd onder de negen minuten op de 3000 meter vlak. "En nu lijkt deze grens zelfs met steeple balken haalbaar. Daar moet ik soms echt bij stil staan. En gewoon genieten van het moment. Nu denk ik nog te vaak na de finish: 'ja deze wedstrijd was weer snel, maar het moet de volgende keer weer sneller'. Ik ben eigenlijk een rupsje-nooit-genoeg als het daar op komt."