Voorstraat Beesd krijgt twee Stolpersteine

beesd • Op initiatief van Jan Veldhuijsen en ds. Jitse Scheffer zullen op vrijdag 11 augustus rond 16:00 uur door de Duitse kunstenaar Gunther Demnig twee Stolpersteine worden ingemetseld in de stoep, ter hoogte van Voorstraat 93.

Stolpersteine zijn struikelstenen: op de stenen zijn messing plaatjes aangebracht, met ingegraveerd de namen van hen die uit hun woonplaats zijn weggevoerd en omgekomen zijn door de Naziterreur. Het pand aan Voorstraat 93, waar nu de familie Van Breemen woont, werd vroeger bewoond door de familie Van Straaten. Er was een slagerij, een dranklokaal en een kleine huissynagoge. Henri van Straaten werd hiervandaan in de Tweede Wereldoorlog gedeporteerd naar het concentratiekamp om nooit weer terug te komen.

Samuël van Straaten

Eenzelfde lot onderging Samuël van Straaten die in een oud huisje aan de Middenstraat woonde, waar nu de doorgang is naar de Protestantse Kerk. Zwervend in het veld van Beesd werd ook hij opgepakt en gedeporteerd. In overleg met de burgemeester van de gemeente Geldermalsen is gekozen voor 'één plaats van gedenken'.

Beide mannen woonden op verschillende adressen maar om de geschiedenis te markeren, leek één plaats het meest voor de hand liggend. Bij het huis van familie van Breemen zal ook een klein bordje worden geplaatst waarop in het kort iets vermeld staat over wat bijna 75 jaar geleden plaatsvond in ons dorp. "Opdat wij niet vergeten …", aldus de initiatiefnemers. "Deze beide mannen wordt zó – postuum – recht gedaan: hun namen worden genoemd,hun verleden herleeft, het is een klein stukje Beesdse geschiedenis. Goed om te markeren."

Iedereen is welkom tijdens de steenlegging op vrijdag 11 augustus. Bezoekers worden om 15:30 uur met koffie ontvangen in de Protestantse Kerk. Aansluitend is er een korte speech, waarna de stenen worden ingemetseld in de stoep. Na afloop is er nog een samenzijn in de Ontmoetingsruimte van de kerk.