Veel ideeën voor Waterjaar 2018/19

vianen • Er bestaat in Vianen veel enthousiasme over het themajaar Water. Dat bleek tijdens een tweede netwerkbijeenkomst, die onlangs werd georganiseerd door de Stuurgroep Promotie Vianen.

De opkomst was overweldigend. Veel organisaties uit Vianen waren aanwezig. De activiteiten worden gecoördineerd door Karin Sluyzer. Voor het Waterjaar wordt zoveel mogelijk gezocht naar samenwerking van de lokale ondernemers, verenigingen, stichtingen en de gemeente Vianen. De bedoeling is dat deelnemers geïnspireerd raken en zelf iets te bedenken en dat er een kruisbestuiving plaatsvindt tussen de verschillende ideeën zodat er samenwerking tot stand komt.

Landelijk

Het Waterjaar loopt van het voorjaar 2018 tot en met het voorjaar 2019. Overigens is het Waterjaar niet alleen een Viaanse aangelegenheid, maar het wordt ook landelijk uitgerold. Volgens de organisatoren is het een mooie aanloop naar de inspanningen om de Nieuwe Hollandse Waterlinie een plekje te geven op de werelderfgoedlijst in 2019. Tijdens de netwerkbijeenkomst gingen verschillende ideeën over tafel: van stadsrand, muziekspektakel op het water, Viaans water (met abrikozensmaak, waterloop op de Voorstraat, een podium met uitvoeringenop de Put van Helsdingen en een drakenbootfestival.

De bedoeling is dat de deelnemers hun verschillende ideeën uitwerken. Ze zullen worden gepresenteerd bij de Netwerkbijeenkomst in september. In december zal er dan een duidelijke programmering zichtbaar moeten worden voor het Waterjaar. Ook zal er meer duidelijkheid moeten zijn over de financiering van een en ander.

Aan de deelnemende partijen is gevraagd een mooie naam te verzinnen voor de wat algemene term Waterjaar. Het voorstel van Viaqua kreeg wel de lachers op de hand, maar dat zal hem wel niet worden.

Dick Aanen