•
• "Mensen vermaken, daar geniet ik van." Foto: Peter Verbeek

Stadionspeaker Henry Wessels: 'Enthousiasme was geweldig'

De sfeermaker van Utrechtse EK-duels

vuren • Het leven van Henry Wessels draait om het vermaken van mensen. Of dat nu is als dj, als presentator of als gangmaker van welk feest dan ook, hij geniet er met volle teugen van.

Als skileraar in Oostenrijk, die aansluitend als dj ook het après-ski gedeelte voor zijn rekening nam, rolde Wessels (47) in het wereldje van het entertainment. In deze contreien begon het voor hem bijna twintig jaar geleden. Als medeorganisator van het zaalvoetbaltoernooi in sporthal De Oosterbliek in Gorinchem was hij daar tevens spreekstalmeester.

Interlands

"In 2001 speelde het Nederlands zaalvoetbalteam in De Oosterbliek een oefenduel tegen een regioteam", vertelt Henry Wessels. "Ik was daar speaker en zodoende ben ik in beeld gekomen bij de KNVB. Sindsdien ben ik als presentator actief bij alle interlands, oefenduels en toernooien, en is de bond een van mijn belangrijkste opdrachtgevers. Ik ken alle spelers, weet welke muziek ze het liefst willen horen tijdens de warming-up, en ben bevriend met de drie bondscoaches die de zaalvoetballers in de achterliggende jaren hebben gehad. Ook ben ik geruime tijd huis-dj geweest van afterparty's in de supporters- en businesshomes bij zowel Heerenveen als RKC Waalwijk, al dan niet in combinatie met stadionspeaker."

Vrouwenvoetbal

Dat stopte precies op het moment dat Henry Wessels door de KNVB werd gevraagd als speaker voor jeugdinterlands, voor jongens O16, O17 en O18, die ook de muziek kon verzorgen.

Vorig jaar werd hij voor het eerst ingezet bij het vrouwenvoetbal, tijdens het olympisch kwalificatietoernooi waar door de nationale ploegen van Nederland, Noorwegen, Zweden en Zwitserland aan is meegedaan. In de aanloop naar WEURO 2017 presenteerde Wessels een achttal oefenduels van het Nederlands vrouwenelftal.

"Je komt in een heel ander wereldje terecht", vindt hij. "Het enthousiasme van de speelsters én de supporters is geweldig. De voetbalsters zijn bovendien benaderbaar en vriendelijk als je ze in de catacomben tegen het lijf loopt. Voor en tijdens hun wedstrijden zorg ik voor de sfeer, en daar word je na afloop door hen voor bedankt. Dat is toch geweldig!"

Keurslijf

Gezien de voorgeschiedenis was het geen toeval dat Wessels, Vurenaar in hart en nieren, werd gevraagd om ook tijdens WEURO 2017 als speaker op te treden, voor de wedstrijden die zijn gespeeld in De Galgenwaard. "Jammer dat het openingsduel, tussen Nederland en Noorwegen, door iemand anders is geclaimd, maar de overige drie waren voor mij. Overigens heb ik die wedstijd wel bijgewoond, maar mijn rol bleef beperkt tot wat hand- en spandiensten."

Bij alle oefenduels kon Wessels redelijk zichzelf zijn. "Maar bij deze officiële wedstrijden zat ik in het strakke keurslijf van de UEFA. Die bepaalt tot op de punten en de komma's wat ik mag en niet mag. Bij die wedstrijden zat ik niet in het speakershok, maar deelde ik op het veld een tafel met de vierde official. Los van het voorstellen van de elftallen, het vermelden van de doelpuntenmaaksters, de wissels en de extra speeltijd heb ik alle wedstrijden (Engeland-Schotland, Frankrijk-Wales en Duitsland-Rusland) als voetballiefhebber kunnen bekijken. Dit was een fantastische ervaring."

Henry's grote wens is ooit speaker te zijn bij de thuiswedstrijden van het grote Oranje. "Maar straks ga ik met even veel plezier weer de feestweek in Noordeloos aan elkaar praten, een bruiloft, een bedrijfsfeest of een afterparty bij een voetbalclub. Die zorgen voor mijn hoofdinkomsten, en de interlands zijn voor mij de kersen op de taart." Zoals hij op LinkedIn schrijft over Noordeloos: "Wat kunnen ze hier feesten. Ik heb er zin in. Een geweldig programma en ik zal iedere avond een andere sfeertje proberen neer te zetten. Voor ieder wat wils. Jong en oud, man en vrouw ga ik proberen te vermaken."