• Leerdamse deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse.
• Leerdamse deelnemers aan de Nijmeegse Vierdaagse. Foto: Peter Verbeek

Uurtje ervaringen delen in café 't Fonteintje

'Woensdag was het afzien'

leerdam • Bij benadering is café 't Fonteintje al een jaar of twintig de lokaliteit waar de deelnemers uit Leerdam en omstreken die aan de Nijmeegse vierdaagse hebben meegedaan zich de dag erna verzamelen. Ria van Wijngaarden, die dit jaar voor de zestiende keer heeft meegedaan, is de coördinator van het clubje van ruim dertig lopers.

"Omdat niet iedereen dezelfde afstand loopt, op een andere tijd vertrekt, of in een eigen groepje in zijn eigen tempo loopt, zien we elkaar tijdens de vierdaagse niet of nauwelijks. Tussen 17:30 en 18:00 uur lopen we hier binnen, wisselen we onze ervaringen uit en showen we ons vierdaagse kruisje. Dat hoort er gewoon bij. De consumpties zijn voor eigen rekening, en ik zorg voor wat knabbeltje op de tafeltjes plus plakjes worst en blokjes kaas."

Fanatieke wandelaar

Vrijwel alle deelnemers kennen elkaar. Een aantal is lid van wandelvereniging Prins Bernhard, Jong Ambon of van het dit jaar opgeheven SIA (Schoonrewoerd). Ria van Wijngaarden is een fanatieke wandelaar die dit jaar al 450 officiële kilometers in haar wandelboekje heeft laten afstempelen. "Ik loop jaarlijks tussen vijfhonderd en zeshonderd kilometer", vertelt ze. "De Glasstadmars staat vast op mijn programma, en ook Nijmegen hoort tot mijn favoriete tochten. De gezelligheid, het feest erom heen en het publiek langs de kant spreken me enorm aan. En wat je onderweg allemaal niet wordt aangeboden. Met al dat fruit, drankjes, nootjes, chips, tomaten, stukjes komkommer tot pannenkoeken toe kom je niets te kort. Maar ik kan slecht tegen de warmte, en woensdag was voor mij niet de beste dag. Gelukkig hadden veel mensen tuinsproeiers op de douchestand staan, en dat zorgde voor afkoeling."

'Moeilijk'

Herry Brefeld (76) liep vorig jaar voor de vijfentwintigste keer mee, en had er daarna geen zin meer in. Afgelopen woensdag ging hij toch een dagje kijken en vrijdag zat hij tijdens de intocht voor de buis. "Toen had ik het toch even moeilijk. In fysiek opzicht kan ik het nog wel opbrengen om mee te lopen, dus misschien volgend jaar weer? Zet er maar drie vraagtekens achter! Ik wandel nog steeds, maar dan wat kortere afstanden. Nijmegen is en blijft voor mij het mooiste evenement. Ondanks dat ik niet heb meegelopen vond ik het toch leuk om mijn gezicht even in 't Fonteintje te laten zien."

'Vakantie'

Een week wandelen is voor Janny den Braber een week vakantie. Ongetraind liep ze ooit een rondje Texel: zestig kilometer over strand en dijken. Dan moet ik ook Nijmegen aan kunnen, dacht ze toen. "Mijn eerste, die van 2006, duurde maar één dag. Door de bloedhitte overleden er twee deelnemers, en omdat het de hele week warm zou blijven is er een streep door gehaald. Mijn echte vuurdoop was een jaar later, en sindsdien ben ik ernstig verslaafd. Ik heb inmiddels elf kruisjes, tien keer meegedaan aan de Kennedymars in Waalwijk en vijf keer in Leerdam. Ook deze keer heb ik er weer volop van genoten."

Peter Verbeek