Vrijspraak oud-wethouder Kees Bor

ameide • Bijna acht jaar lang zat voormalige vastgoedhandelaar en oud-wethouder van Zederik Kees Bor uit Ameide in de beklaagdenbank omdat hij werd verdacht van kartelvorming. Op 3 juli sprak een rechter hem vrij, maar in feeststemming is Bor niet.

In oktober 2009 kreeg hij te maken met een inval door de politie en de Nederlandse Mededingingsautoriteit (tegenwoordig ACM). "Ik mocht niks meer doen, niet bellen, niet communiceren. Ze doorzochten het hele huis, namen computers en dozen met papieren mee." Bor werd ervan beschuldigd dat zijn samenwerking met andere vastgoedhandelaren tijdens executieveilingen niet door de beugel kon.

Aanvankelijk kreeg Bor een boete van miljoenen opgelegd. Na procederen werden het tonnen. Hij ging in hoger beroep en hoorde op 3 juli in Den Haag dat de boete wordt geschrapt, vanwege gebrek aan bewijs voor concurrentievervalsing.

Hogere prijzen

Na de inval van de ACM vroeg Bor zich af: is het reëel wat we gedaan hebben? "Ik heb het uitgerekend: de verkopers hebben gemiddeld hogere prijzen gekregen voor hun huis dan wanneer wij als handelaren niet samengewerkt hadden. Omdat je samen sterker stond, kon je meer aan. We hebben een rapport laten maken; ook dat wees uit dat het niet nadelig was voor de prijzen. Aan de ACM vroegen we: wat mogen we dan wel? We hebben ruim drie jaar op richtlijnen moeten wachten."

Bor kan niet echt zeggen dat hij opgelucht is over de uitspraak. "Ik blijf me maar afvragen: waarom heb ik bijna acht jaar in die gevangenis moeten zitten? Want zo voelde het, als een gevangenis."