Buurt rouwt om verdrinking driejarig meisje

leerdam • Een driejarig meisje is zondagavond in Leerdam-West in een sloot terechtgekomen en was niet meer te redden. Buurtgenoten hebben massaal geholpen met zoeken en reageren ontzet op de trieste afloop.

Zondag vroeg in de avond raakte de peuter zoek vanaf de Quirinus de Palmelaan. Via Burgernet werd tegen zeven uur een oproep gedaan om naar haar uit te kijken. Een half uur later werd ze gevonden, in een sloot aan de Esdoornstraat, een paar honderd meter bij de plek vandaan waar ze het laatst was gezien. Het meisje werd nog wel door agenten en ambulancemedewerkers gereanimeerd en vervolgens per ambulance naar het ziekenhuis in Utrecht overgebracht. Ook de traumahelikopter kwam ter plaatse. Maar alle hulp kwam te laat, tot ontsteltenis van iedereen die het nieuws over de vermissing volgde.

De plaats waar het meisje gevonden is, was moeilijk te zien door het riet langs de brede sloot. "Ik ben twee keer bij de sloot geweest om te kijken, en haar vader ook, maar we hebben haar niet gezien", reageert een verdrietige omstander op Facebook.

Een dag na het ongeluk is de plek des te beter te vinden; de slootkant ligt vol met knuffeltjes, bloemen en kaarsen.

De betrokkenheid van mensen die in de buurt waren, was buitengewoon, zegt politieagent Gerco Gijsbers. "Ik ben zelf niet ter plaatse geweest, maar de collega's die erbij waren hebben mij speciaal gevraagd om via Facebook iedereen te bedanken voor de hulp."

Op social media krijgen niet alleen de ouders veel sterkte toegewenst, maar ook de hulpverleners. "Het heeft inderdaad veel impact, maar vooral op de familie. Voor hen is het het ergst", reageert Gijsbert terughoudend.

Het gezin heeft bijstand gekregen van politieman Pieter van der Velde. Hij is wijkagent in Gorinchem en is opgeleid als familieagent. Nabestaanden krijgen sinds enkele jaren begeleiding van zo'n familieagent, zodat ze een vast aanspreekpunt hebben voor vragen. De familieagent kan ook doorverwijzen naar andere instanties voor (psychische) hulp.

Janneke Boogaard