Geldermalsen hangt permanent de vlag uit

geldermalsen • Een motie van het SGP-fractie om permanent de Nederlandse vlag te laten wapperen voor het gemeentehuis in Geldermalsen kreeg tijdens de laatste vergadering voor het zomerreces een meerderheid.

Er komt waarschijnlijk zelfs een vlaggenmastlamp op zone-energie, zodat de vlag ook 's avonds kan blijven hangen. SGP-leider Lourens van Bruchem lichtte het voorstel toe: "Op veel overheidsgebouwen wapperen allerlei vlaggen, maar onze Nederlandse vlag zie ik steeds minder vaak, dat vinden wij ongewenst. Vandaar dit voorstel. Wij vinden het mooi als we met de Nederlandse driekleur een uiting geven aan onze nationale saamhorigheid en de verbinding met ons koningshuis."

Namens het college raadde burgemeester Miranda de Vries de motie licht af. Omdat met het permanent vlaggen het onderscheidende element van de vlag verloren dreigt te gaan, zo gaf ze tijdens de vergadering aan. Maar het voorstel haalt het uiteindelijk nipt: CDA, VVD, D66 en twee leden van Dorpsbelangen stemden tegen. Maar SGP, PvdA, vier leden van Dorpsbelangen en Lijst Van Vrouwerff stemden voor.

De energiekosten bedragen ongeveer zeven euro per jaar, maar een ondernemer heeft al aangeboden om een gratis vlaggenmastlamp op zonne-energie te leveren.