Bouwstart zen-woningen Siemensstraat

leerdam • De start van de bouw van de 34 woningen aan de Siemensstraat te Leerdam is begonnen. Momenteel is Hegeman Bouwgroep druk bezig met alle fundatiewerkzaamheden, zodat deze week het plaatsen van de betoncasco's kan starten.

De nieuwe woningen aan de Siemensstraat worden zen-woningen genoemd. Zen staat voor zeer energiezuinige nieuwbouw. Hiermee wordt bedoeld dat de woningen zeer energiezuinig worden uitgevoerd, waardoor de energielasten tot een minimum worden beperkt. De zeer energiezuinige woningen krijgen een extra dikke vloer-, dak- en gevelisolatie. De woningen zijn volledig elektrisch, waardoor de zonnepanelen een groot gedeelte van de stroom opwekken. De huizen worden bovendien verwarmd met infraroodpanelen en het warme water wordt opgewarmd door een zonneboiler.

De bouwsector streeft ernaar om alle nieuwbouwwoningen na 2020 onder deze condities te leveren. Deze ambitie staat opgenomen in het lente-akkoord dat Bouwend Nederland, Neprom, NVB en Aedes in 2008 met de overheid sloten. Sindsdien is er een platform opgericht waarbinnen de sector haar leerpunten met zen-woningen deelt.

De bouwstart wordt op dinsdag 18 juli gevierd. Toekomstige bewoners en andere belanghebbenden, zijn hiervoor uitgenodigd. Om 15:00 wordt er gestart met een kop koffie in de Anadolu Moskee in Leerdam, de officiële handeling is om 16:00 uur.