Afbeelding
Foto:

Raad wil kinderboerderij bij Molenpark

leerdam • Een bedrag van 50.000 euro voor het draaien van zo'n speeltuin annex kinderboerderij staat al met potlood in de begroting voor de komende jaren, blijkt uit de kadernota voor 2018-2021 die donderdag werd vastgesteld. Wat de aanleg en opstart van de voorziening gaat kosten, is nog niet bekend en dus ook niet opgenomen in deze nota.

Het moet een speelgelegenheid met dieren worden, waarbij gedacht wordt aan dagbesteding voor mensen met een beperking en inzet van werklozen. De gemeente hoopt de kosten te beperken door het initiatief over te laten aan inwoners. Er is al meerdere keren geprobeerd een kinderboerderij op te zetten, en volgens het college is daar nog steeds veel draagvlak voor. Dat het niet lukte wijt de gemeente aan de crisis. En die is nu voorbij.

Via een motie van Fractie Gros werd vastgelegd dat de gemeenteraad bij de begrotingsbehandeling in november wil weten of de educatieve kindertuin bij het Molenpark kan komen.

De ChristenUnie was niet helemaal gelukkig met de nadruk op die locatie. "De vernieuwde accommodatie van Leerdam Sport kan ook een goede plek zijn", zei Harry Wolting. Ook vond hij het bedrag van 50.000 euro hoog. Toch steunde de CU de motie.

Aanstaande fusie

De SGP en de VVD stemden tegen. Zij vinden het nu geen geschikt moment om geld uit te trekken voor de kinderboerderij, met het oog op de aanstaande fusie met Vianen en Zederik. Ze vinden het niet gepast om nu nog snel geld te reserveren voor lokale projecten. Daarnaast hebben de ambtenaren helemaal geen tijd om extra initiatieven op te pakken, omdat ze druk zijn met het voorbereiden van de nieuwe gemeente, zo redeneren SGP en VVD.

De SGP had een motie klaarliggen om het college te vragen 'het ambitieniveau te temperen' en daarover met de buren in Vianen en Zederik te overleggen. De meeste partijen vonden die motie overbodig. "Ambities hebben is juist goed, ook al kan niet alles meteen uitgevoerd worden", aldus Christel van 't Pad (PvdA).

Toen wethouder Arie Keppel (SGP) vertelde dat hij die middag overleg had gehad met zijn collega's, en dat de wensen van de drie afzonderlijke gemeenten in een later stadium in elkaar geschoven worden, waren de staatkundig gereformeerden gerustgesteld en trokken zij de motie in.

Kadernota

De drie gemeenten hebben de kadernota - met de globale plannen voor 2018-2021 - gezamenlijk opgesteld. De gemeenteraden besluiten ieder over het geheel en over hun 'eigen' paragraaf.

In het Leerdamse hoofdstuk staan onder meer de citymarketing (20.000 euro per jaar), de herinrichting van het Dr. Reilinghplein en dus ook de kinderboerderij. Vianen wil in 2018 en 2019 85.000 euro in citymarketing stoppen en daarna 35.000 euro. In Zederik valt vooral de 150.000 euro op die de gemeenteraad in 2018 extra wil inzetten voor duurzaamheid. Ook wil Zederik fors investeren in dorpshuizen en scholen.

Als de plannen voor 2018 doorgaan zoals ze nu in de kadernota staan, houden alle drie gemeenten nog wat geld over. Kanttekening is dat er aardig wat posten zijn opgenomen waarvan de bedragen nog niet zijn ingevuld omdat ze nog niet bekend zijn.

Janneke Boogaard