Weg vrij voor windparken in de regio

regio • De gemeenteraden van Geldermalsen en Neerijnen hebben de weg vrijgemaakt voor de bouw van twee windparken: bij knooppunt Deil en op het terrein van de Avri. De in totaal veertien windmolens zullen vanaf medio 2019 groene stroom produceren.

De gemeenteraad van Neerijnen ging donderdag in grote meerderheid akkoord met het ontwerpbestemmingsplan 'Windpark Deil'. Ruim een week eerder ging de gemeenteraad van Geldermalsen akkoord met de ontwerpbestemmingsplannen 'Windpark Avri' en 'Windpark Deil'. Met deze besluiten kunnen de vier projectontwikkelaars, verenigd in ontwikkelconsortium Betuwewind, verder met de bouw van de windmolens langs de A15: drie molens bij de Avri en elf bij knooppunt Deil. Er is alleen nog een procedureel beroep bij de Raad van State mogelijk.

In totaal is Betuwewind goed voor een vermogen van 50 megawatt groene windstroom. Dat is genoeg voor circa veertig procent van de huidige elektriciteitsbehoefte van de gemeente West Betuwe. De bouwkosten van de molens bedragen naar schatting zo'n zeventig miljoen euro. Circa 2.500 inwoners uit de nieuwe fusiegemeente West Betuwe en andere omliggende gemeenten kunnen mee-investeren in de nieuwe parken. Samen zijn deze investerende burgers dan voor 35 procent eigenaar.