• Eloïse en Phylène aan het werk.
• Eloïse en Phylène aan het werk. Foto: Levien Vermeer

Kinderen maken ontwerpen voor glaskunstwerken

Ontwerpwedstrijd tijdens Cities of Glass

leerdam • Aan een tafeltje in de Uitblaserije, het restaurant bij de Glasblazerij aan de Zuidwal, zitten Eloïse (3) en Phylène (2) geconcentreerd te kleuren. Opa en oma kijken geboeid toe. "Cities of Glass is een groot project", zegt Sophia van Beusekom van het Glasmuseum en de Glasblazerij ondertussen. "Vandaar dat Joyce Dunki Jacobs aangetrokken is het hele project te coördineren, terwijl ik de kinderactiviteiten begeleid." Ze heeft inmiddels vijf originele ontwerpen voor een glasobject ontvangen. Maar ze verwacht er nog veel meer: "Leerlingen van obs Het Mozaïek waren vanmorgen in de Glasblazerij, en die zijn vast en zeker geïnspireerd door wat ze hier gezien hebben." De kinderen keken naar het Italiaanse glasblaasteam vader en zoon Signoretto, van de Italiaanse studio Berengo. Het zijn twee van de tien buitenlandse glasblazers - en kunstenaars die twee weken in Leerdam werken. Volgens Van Beusekom is Cities of Glass 'één groot feest voor de blazers'. "Ze helpen elkaar over en weer, de kunstenaars zijn superenthousiast, het loopt heerlijk door elkaar heen. En daarbij spreken ze natuurlijk een universele taal." Dunki Jacobs zegt dat het spannend wordt: "Het is een race tegen de klok, maar dat hoort bij het concept."

C-Jay (4) vindt het maken van een ontwerp maar "lastig". "Het is een vaas" zegt hij wijzend op zijn tekening, die hij nu zorgvuldig inkleurt en nog versiert met strepen van verschillende tinten. Wat als zijn ontwerp uitgevoerd zou worden? Dat vindt hij ….. "goed". Eloïse heeft een kleine vlag met oranje wimpel getekend, en ook een groot roze hart. Phylène is bezig aan een ballon met een vis er in. Oma zegt: "Of ze nu winnen of niet, het is al leuk om mee te doen, dat is het belangrijkste." Ook in het Glasmuseum worden kinderen bij de manifestatie betrokken. In de kassen in de tuin zijn er activiteiten, gelinkt aan de drie glasblaastechnieken uit Italië, Tsjechië en Leerdam.

Het Nationaal Glasmuseum organiseert samen met de gemeente Leerdam, Royal Leerdam Crystal, KunstFort Asperen, De Oude Horn en de eigen Glasblazerij aanstaande Cities of Glass, een glasmanifestatie gevolgd door verschillende tentoonstellingen.