• Arie Liefhebber op kop, achter hem Josef Zimovcák.
• Arie Liefhebber op kop, achter hem Josef Zimovcák. Foto: Lubos Farakas

Arie Liefhebber verrassend Europees kampioen op de hoge Bi

Sneller dan Josef, de wereldkampioen

vianen • "Weet je wel dat je zojuist de zevenvoudig wereldkampioen Josef Zimovcák hebt verslagen?", kreeg hij te horen na de spectaculaire finish. "Een crack met tien wereldrecords op zijn naam."

Voor Arie Liefhebber begon het allemaal in juni 2015. De eigenaar van fietsenwinkel Fietsliefhebber.nl in Nieuwegein besloot als promotiestunt bij de Tourstart in Utrecht een hoge Bi aan te schaffen. "Ik heb gezocht via Google en kwam uiteindelijk uit bij een Zweedse fabrikant die deze fietsen nog maakt. Het kostte me 1750 euro. Ik hem 'm uitgeprobeerd en ik kon er eigenlijk gelijk mee wegrijden. Donderdag voor de start van de Tour heb ik meegereden met de optocht van het Wilhelminapark naar Vredenburg, in een oranje shirt. Op zaterdag stond ik op de voorpagina van de Telegraaf, met als kop 'Tropische Tourstart'. Videobeelden van die donderdag werden later ook gebruikt in de leader van het NOS-journaal. Een betere reclame had ik me niet kunnen denken."

Adelijk statussymbool

De hoge Bi was populair in de periode tussen 1870 en 1890. Het gold als een statussymbool onder de adel, een manier om letterlijk op te vallen. Maar zo makkelijk was het niet om erop te fietsen. Het rijwiel had geen rem, geen vering, geen luchtbanden, geen ketting. De bovenbenen van de bestuurder zaten net onder het stuur. Liefhebber: "Het is geen fiets voor angstige mensen. Als je bang bent, moet je er niet aan beginnen." Stabiliteit en balans zijn het belangrijkst. "Je moet blijven trappen, want anders val je om. En bij het minste of geringste hobbeltje ga je over de kop."

Liefhebber is een prima getrainde sportamateur: schaatst bijvoorbeeld de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee over 200 kilometer in 7,5 uur en 100 kilometer op de racefiets kost hem iets meer dan drie uur en een kwartier. Een paar weken na zijn spectaculaire stunt in Utrecht deed hij -min of meer voor de lol- mee aan het Open Europees kampioenschap in België, waar hij tot ieders verrassing gelijk derde werd. Een jaar later reed hij de longen uit z'n lijf tijdens een koers in Londen, met 15.000 man publiek. In Eastborne pakte Liefhebber vier weken geleden zijn eerste internationale zege.

Kop over kop

Het EK in het Tsjechnische Brno was een wedstrijd over 40 kilometer, verdeeld over 24 rondjes. "Ik kwam gelijk met Josef op kop. We waren aan elkaar gewaagd en reden kop over kop. Het ging hard, gemiddeld 33 kilometer per uur. Met topsnelheden boven de 40 kilometer. In de laatste ronde ben ik gedemarreerd. Ik had een gat van zo'n dertig meter. In de één na laatste bocht naar links heb ik nogmaals alle risico genomen. Met de billen tegen mekaar heb ik de bocht aan de buitenkant aangesneden. Midden over de weg lag een metalen geleiderail in het asfalt. Daar reed een achterblijver. Als 'ie naar links was uitgeweken dan was ik er bovenop geknald. Maar het ging gelukkig goed. Ik kwam met voorsprong de bocht uit en Josef kon me niet meer passeren."

Noodlot

Bij het uitrijden te midden van de deelnemers aan de 100 kilometer wedstrijd sloeg voor Liefhebber alsnog het noodlot toe. "De voorvork brak, waardoor ik over de kop sloeg. Ik kwam rollebollend op m'n linkerkant terecht, maar gelukkig hield ik er alleen een verzwikte enkel en wat schaafwondjes aan over."

Volgend hoogtepunt voor Liefhebber is het WK op Bali, in april 2018. Liefhebber: "Daar zal de hele wereldtop aanwezig zijn, dus dat wordt een veel zwaardere wedstrijd. Ik verheug me erop, hoewel het wel vroeg in het seizoen is en ik misschien nog niet helemaal hersteld zal zijn van de Alternatieve Elfstedentocht op de Weissensee." De Vianees voelt zich zeker niet te oud voor deze prachtige sport. "Vergeet niet: Josef is 60, maar dat is wel een hele taaie. Ik ben 50, maar ik zeg liever dat ik twintig jaar ben met 30 jaar ervaring."

Dick Aanen