• De drie burgemeesters met Bea Schouten.
• De drie burgemeesters met Bea Schouten. Foto: aangeleverd

West Betuwe krijgt een ton zakgeld

regio • De te vormen fusiegemeente West Betuwe heeft een ton zakgeld gekregen van provincie Gelderland om een zogenaamde 'agenda voor de toekomst' op te stellen. De nieuwe gemeente West Betuwe opent vanaf 1 januari 2019 haar deuren en ontstaat door een fusie tussen de gemeenten Geldermalsen, Neerijnen en Lingewaal.

De gedeputeerde van provincie Gelderland Bea Schouten en de burgemeesters Miranda de Vries, Harry de Vries en Loes van Ruijven-van Leeuwen zetten donderdag een handtekening onder een samenwerkingsovereenkomst. Met deze overeenkomst stelt de provincie 100.000 euro beschikbaar, zodat de gemeenten aan de slag kunnen met het ontwikkelen van een visie. De fusiegemeente stelt de 'agenda voor de toekomst' de komende periode in een interactief proces samen met haar inwoners op. Inwoners kunnen aangeven hoe zij de toekomst zien van de 26 kernen en het buitengebied in de nieuwe gemeente West Betuwe. Het doel van het proces is dat inwoners zelf positie bepalen: wie zijn we, wie willen we in de toekomst zijn en hoe (her)verdelen we de taken en verantwoordelijkheden tussen de samenleving en de gemeente. De resultaten van het proces worden samengebracht in een zogenaamd bidbook. Dit document wordt in oktober 2018 aan de drie GNL-gemeenteraden aangeboden en in januari 2019 aan de gemeenteraad van de nieuwe gemeente. De eerste stappen naar het bidbook zijn inmiddels genomen. De fusiegemeente is in gesprek met dorpsvertegenwoordigers uit de 26 kernen en afgelopen weekend hebben alle inwoners een kaart in de bus gekregen. Hierop kunnen inwoners aangeven waar ze trots op zijn in hun kern en wat er beter kan. Ook zijn er komende winter dorpsgesprekken en volgend jaar wordt het 'Vlog your village' georganiseerd.

De provincie heeft het bedrag van 100.000 euro beschikbaar gesteld vanuit haar programma leefbaarheid. Hiermee wil de provincie projecten steunen waarin gemeenten, bewoners en maatschappelijke organisatie samen op een vernieuwende manier de leefbaarheid willen verbeteren.