Gemeentelijke lobby tegen goederentreinen

zaltbommel • De colleges van Den Bosch, Maasdriel, Neerijnen, Geldermalsen en Zaltbommel beginnen een lobby tegen het voornemen van minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur en Milieu) om meer goederentreinen over het traject Meteren-Boxtel te laten rijden.

Prorail wil een nieuwe verbindingsboog (Zuidwestboog) aanleggen bij Meteren, waardoor een verbinding ontstaat tussen de Betuweroute en de spoorlijn Utrecht - 's-Hertogenbosch. Om de plannen mogelijk te maken moet een Ontwerp-Tracébesluit en een Milieueffectrapportage worden opgesteld.

Lobby

De gemeentebesturen willen vroegtijdig hun stem laten horen. Ze gaan lobbyen bij onder andere Tweede Kamerleden en leden van Provinciale Staten. Ze scharen zich achter diverse actiegroepen, die al enige tijd actievoeren tegen de plannen. "Vrachtwagens met gevaarlijke stoffen worden door de overheid terecht uit binnensteden geweerd. Hoe kan het dat dezelfde overheid wel treinen met gevaarlijke stoffen door een binnenstad laat rijden? Treinen met volumen vele malen groter dan een vrachtwagen."

Gemeenten en actiegroepen zijn van mening dat er nog genoeg capaciteit aanwezig is op de Betuwelijn, die loopt van de Rotterdamse haven naar Valburg.

Harry de Vries, burgemeester van Neerijnen, woordvoerder namens de vijf gemeenten: "Wij menen dat de Betuwelijn veel beter benut kan worden dan nu het geval is. De Betuwelijn is immers specifiek gebouwd voor goederenvervoer, met bijbehorende veiligheidsmaatregelen. Onze indruk is dat de lijn nog lang niet optimaal gebruikt wordt." Het aantal goederentreinen dat gepland is op dit traject wordt steeds bijgesteld, aldus De Vries: "Waar ProRail eerst sprak over 166 goederentreinen per dag in 2030, gaat het volgens de laatste cijfers nog om 61 treinen in 2040. Dan is een bedrag van zo'n 160 miljoen voor de zuidwestboog wel heel veel geld."

Ook de gemeentebesturen maken zich zorgen over een toename van overlast qua geluid en trillingen áls er meer goederentreinen over het spoor tussen Meteren en Boxtel komen. "Dit spoor loopt immers dwars door woongebieden. Met de aanleg van de woonwijken hoefde er nooit rekening gehouden te worden met de komst van dit goederenvervoer. Daarnaast nemen de externe veiligheidsrisico's toe als er meer treinen met gevaarlijke stoffen over het spoor komen."