Raad Leerdam is blij met Glaspark Light

leerdam • Op het Glaspark gaan voetbalvereniging LRC, Hockeyclub Leerdam en korfbalvereniging Ter Leede/De Jager sporten. Leerdam Sport blijft op de oude locatie, waarbij wordt onderzocht of er een brede school aan gekoppeld kan worden. Op verzoek van het CDA onderzoekt de gemeente of er bij Leerdam Sport ook een gymzaal kan komen.

Het besluit werd op de volle publieke tribune met applaus ontvangen. Sander Heezius, voorzitter van Hockeyclub Leerdam, was één van de toehoorders. Aan het begin van de vergadering maakte hij ook gebruik van het spreekrecht. Hij benadrukte dat hij sprak namens alle vier de betrokken sportclubs, dus ook Leerdam Sport, dat uiteindelijk niet voor een plek op het Glaspark koos. "We zijn geweldig geholpen door de gemeente en het stedenbouwkundig bureau om het plan in korte tijd aan te passen. Ook naar de wensen van Leerdam Sport is goed geluisterd."

Die tevredenheid over het opstellen van een alternatief plan werd breed gedeeld. De fracties stonden nog maar kort stil bij het mislukken van de eerste versie van het Glaspark. Ze roemden vooral de slagkracht van alle verenigingen en de ambtelijke organisatie, die in korte tijd met nieuwe oplossingen kwamen.

Gymzaal

Het CDA nam het voortouw voor een motie waarin het college opdracht krijgt om te onderzoeken of er ook een gymzaal gebouwd kan worden op het terrein van Leerdam Sport. "Bijvoorbeeld naast, op of onder de nieuwe school", suggereerde CDA-fractievoorzitter Martine Visser.

Het idee voor een gymzaal volgde op het nieuws dat de gymverenigingen Spirit en Sparta willen fuseren. De andere fracties schaarden zich achter het idee, met uitzondering van de SGP. "Wij willen ook nog wel een klimbos, jeu de boulesbaan, kanosteiger - en misschien is er ook nog ruimte voor een kerk?" maakte Matteo de Visser duidelijk dat hij het niet reëel vond om een steeds groter wensenlijstje aan te leggen.

De SGP stemde ook als enige tegen de plannen voor de twee sportparken. De partij vindt dat er naar verhouding te veel geld wordt uitgegeven aan enkele sportverenigingen. "Zo moet je niet denken", vond Nico Gros (Fractie Gros). "Het gaat niet alleen om het sporten, de nieuwe accommodaties krijgen een brede maatschappelijke functie. De verenigingen hebben enorm hun best gedaan en werken uitstekend samen, ik ben trots dat dit kan in Leerdam."

Wethouder Bart Bruggeman voegde daar nog aan toe dat ook de wensen van de andere sportverenigingen momenteel worden geïnventariseerd en dat daar serieus naar wordt gekeken.

Overigens spraken diverse fracties nog wel hun zorgen uit over de financiële kant van de plannen. Ze vragen zich vooral af of de clubs het miljoen bijeen kunnen sprokkelen dat nodig is voor de bouw van de kantine, en of de gemeente uiteindelijk niet zal opdraaien voor tekorten als de twee sportparken straks draaien.

De aanleg van Glaspark Light kost de gemeente volgens de ramingen 6,45 miljoen, de accommodatie voor Leerdam Sport 2,45 miljoen. De jaarlijkse kosten die de gemeente maakt voor onder meer onderhoud, energie en afschrijvingen bedragen 435.000 euro voor het Glaspark en 165.000 euro voor het nieuwe complex van Leerdam Sport. Dit kan uit de normale gemeentebegroting worden betaald.


Janneke Boogaard