Enthousiasme over fonteinplan van Luc

lingewaal • De Lingewaalse raad is donderdagavond lyrisch gestemd over het voorstel van de negenjarige Luc van Dal om een fontein te plaatsen in de vijver aan de Leerdamseweg in Asperen. Wel moet het plan wat concreter vormgegeven worden.

CDA-er Jos Vink moest na het lezen van het voorstel van de negenjarige Luc van Dal terugdenken aan het boek Koning van Katoren, bekende hij donderdagavond tijdens de raadsvergadering. In het boek heeft de zeventienjarige Stag ook een droom: hij wil koning worden. Alleen wordt hij tegengewerkt door de ministers die het land besturen. "Dat zette me aan het denken over zo'n voorstel. Hoe kritisch moet je hierop zijn? We moeten ook niet bang zijn om een beetje macht uit handen te geven. Zelfs niet als dat is aan een negenjarige."

Luc – altijd al gefascineerd door fonteinen – diende onlangs met hulp van zijn vader en een ambtenaar van de gemeente Lingewaal een voorstel in om een fontein te realiseren in de vijver naast het gemeentehuis in Asperen. Hij wist hiervoor ruim twintig handtekeningen in te zamelen van sympathiserende inwoners. Het was donderdagavond aan de raad om te besluiten of het voorstel op de politieke agenda gezet moest worden. Dat werd een volmondig ja. Zoals ChristenUnie-raadslid Hans Daudeij verklaarde: "Dit zijn de voorstellen die we graag zien. Het valt niet altijd mee om burgers te motiveren om ideeën in te dienen. Dus Luc: gefeliciteerd." De jongen was donderdagavond aanwezig om de raadsleden over zijn plan te horen praten. Wel wilden verschillende partijen graag een iets concreter voorstel zien, wat hen betreft is het nu nog iets te vaag. Zoals PvdA-er Richard Hoogveld opmerkte: "We moeten wel weten wat we kunnen verwachten. Er zijn nog wel wat verschillende soorten fonteinen." VVD-er Maarten de Man had ook zorgen over "het prijskaartje". En vroeg zich ook af hoe het zit met de direct omwonenden van de vijver, de ingezamelde handtekeningen zijn vooral van mensen die iets verder van de locatie af wonen.

Wethouder Griedo Bel stelde na het enthousiasme van politiek Lingewaal voor om snel met het plan aan de slag te gaan. "We moeten even wat dingen op een rij zetten. De omwonenden zijn belangrijk. En de kosten. Je hebt fonteinen voor vijfhonderd euro, maar ook voor twintigduizend euro." Hij beloofde de raad om een quickscan te maken, op basis waarvan de raad ja of nee kan zeggen. Na verwachting volgt dit ergens in het najaar.