Tweede hennepkwekerij Hoogstraat

leerdam • In het pand aan de Hoogstraat dat vorig weekend afbrandde, is een tweede hennepplantage gevonden. De huurder is opnieuw aangehouden.

De tweede hennepkwekerij is groter dan de eerste en bevond zich schuin achter de eerste locatie, in een ruimte die dichtgemetseld was. Er stonden volgens een eerste schatting zo'n 450 planten. In het voorste deel waren dat er 120.

De politie is nog volop bezig met het onderzoek naar de brand en het verband met het verbouwen van cannabis. Een woordvoerder kon dinsdag niet bevestigen dat er een tweede ruimte met planten was gevonden en ook niet dat de huurder, een 42-jarige Leerdammer, opnieuw vastzit. Vorige week dinsdag maakte de politie bekend dat hij verdacht wordt van betrokkenheid bij de brand.

Zeker is dat de brand ontstond bij de meterkast en dat er illegaal stroom werd afgetapt. De verzekeraar van de eigenaar van het pand weigert de schade door de brand te vergoeden vanwege de hennepteelt.

De eigenaar heeft de hulp van Alex Vooren van Stichting Bestrijding Woonfraude en Hennepteelt (SBWH) ingeroepen. Die stichting heeft veel ervaring met gelijksoortige zaken. "Wij vonden het al vreemd dat er maar 120 planten waren aangetroffen", zegt Vooren.

"Het is een bittere pil voor de eigenaar. De huurder zegt dat hij het pand onderverhuurde en van niets wist. Dat verhaal horen we vaker. Maar de huurder blijft verantwoordelijk. Wij onderzoeken wat we voor de eigenaar kunnen doen", aldus Vooren. Een andere gedupeerde aan de Hoogstraat heeft volgens SBWH ook problemen met de verzekering, omdat de premie één dag te laat zou zijn betaald.

Janneke Boogaard