• Adrie Kleppe, Fleur Potters en Cees Taal zijn blij met het promotiehuis.
• Adrie Kleppe, Fleur Potters en Cees Taal zijn blij met het promotiehuis. Foto: André Bijl

Leerdam heeft eigen promotiehuis

leerdam • Leerdam heeft een promotiehuis. Zaterdag werd het pand aan de Markt 7 feestelijk geopend.

Het promotiehuis in de voormalige harpenwinkel is het paradepaardje van de werkgroep Citymarketing Glasstad Leerdam. "Doel is om de bekendheid van Leerdam te vergroten, toeristen uit te nodigen hierheen te komen en de mensen die komen alle informatie te geven die ze nodig hebben voor een aangenaam verblijf in de stad", vertellen Fleur Potters en Adrie Kleppe van de werkgroep. Dat betekent dat toeristen – maar ook Leerdammers zélf – hier terecht kunnen voor folders, arrangementen, informatie over glas, maar ook voor alle andere activiteiten die plaatsvinden in Leerdam en omgeving. "Denk aan de rondvaarten op de Linge, wandel- en fietsroutes, attracties als Aqua Zoo, het Bijbelmuseum en Kunstfort Asperen, stadswandelingen en overnachtingsmogelijkheden; kortom alles wat maar met recreatie en toerisme te maken heeft." Op dit moment wordt hard gewerkt aan een website waar bezoekers met een paar klikken een programma voor een bezoek aan Leerdam van een of meer dagen kunnen samenstellen.

Potters – die gaat optreden als coördinator van het promotiehuis - en Kleppe zijn enthousiast over de potentie van Leerdam. "Het aanbod is ongekend. Als je een fotograaf op pad stuurt, komt-ie met zulke fraaie plaatjes terug. Het glas is natuurlijk geweldig, maar er is zoveel meer: de Linge, de haven, de natuur, de mogelijkheden om te fietsen en te wandelen, de musea, winkels, kaas; Leerdam is zo veelzijdig. Dat willen we bezoekers laten zien. Maar ook de Leerdammers zélf. Lang niet alle inwoners weten wat hun omgeving te bieden heeft. Het gaat erom dat Leerdammers trots worden op hun eigen stad. Dat ze zich ervan bewust worden hoe mooi het hier is, zodat het idee van Leerdampromotie breed gedragen wordt." Zolang de manifestatie Cities of Glass duurt, is het promotiehuis dagelijks open. Daarna wordt in overleg met eigenaar Tom van Campenhout gekeken welke openingstijden het meest geschikt zijn. Het ideaal van de werkgroep is om in de toekomst gebruik te gaan maken van een historische locatie als het Hofje. "Dat zou ook het onderkomen kunnen worden voor de stadsmanager, Savel en de LOV. Dan kunnen we alle krachten bundelen. Zo wordt het promotiehuis een ontmoetingsplaats voor toeristen, maar ook voor alle partijen die zich met toerisme en recreatie bezig houden. Door samenwerking kunnen we Leerdam beter op de kaart zetten. Samen staan we gewoon veel sterker."

Ook wethouder Cees Taal is enthousiast: "Ik geloof in de toeristische potentie van Leerdam. Ik zie het bouwen aan een toeristisch Leerdam als het bouwen van een middeleeuwse kathedraal. Het begint met geloof, passie en gedrevenheid. Het vraagt moed, doorzettingsvermogen en vakmanschap, maar het resultaat zal groots zijn."