• Het Heerenlanden heeft het Senior Certificate behaald.
• Het Heerenlanden heeft het Senior Certificate behaald. Foto: Frans Grondman

Tweetalig onderwijs in de lift

leerdam • Het Heerenlanden College in Leerdam heeft het felbegeerde Senior Certificate behaald. De school voldoet aan de hoge eisen om zichzelf officieel tto-school te mogen noemen.

TTO staat voor tweetalig onderwijs. Het Heerenlanden biedt dit sinds 2010 aan op vwo-niveau. In 2010 startte dat met een brugklas van achttien leerlingen; dit jaar volgen er in totaal 120 leerlingen de opleiding. Ruim de helft van de vakken in de eerste drie leerjaren is in het Engels; ook in de bovenbouw is dat bij een aantal vakken het geval. Daarnaast wordt veel aandacht besteed aan internationalisering en Europese samenwerking.

Leerlingen met een tto-opleiding hebben een voorsprong op hbo's en universiteiten; de studie-programma's op die instellingen worden steeds internationaler.

Om zichzelf officieel tto-school te mogen noemen, moet de kwaliteit van het onderwijs hoog zijn, niet alleen bij Engels. Op 14 juni heeft Nuffic, de instelling die namens de Nederlandse overheid dit bewaakt, het Heerenlanden College aan een uitgebreide test onderworpen. Met positief resultaat: de school heeft het felbegeerde Senior Certificate behaald. Op alle onderdelen werd ruim voldoende gescoord. Op de onderdelen 'score van tto-leerlingen op het centraal examen boven het landelijk gemiddelde' en het 'pedagogisch didactisch handelen van docenten', was het oordeel van de commissie zelfs uitstekend. De toekenning blijft vijf jaar van kracht.

De school is onmiddellijk een nieuwe uitdaging aangegaan: volgend schooljaar wordt er geëxperimenteerd met een tweetalige afdeling op de havo.