Mestvergister stuit weer op protest

haaften • Particulieren en boeren zijn nog net zo bang voor verkeersoverlast, stank en onveilige situaties door de geplande biovergister als eerst.

Stichting Biomassa Hellouw wilde de installatie eerst bouwen aan de Buitenweg. Dat stuitte op bezwaren van honderden bewoners en de gemeenteraad van Neerijnen zette er een streep door. Vorige week werd een nieuwe locatie aan de Marijkestraat voorgelegd aan de politiek, een kilometer westelijker dan de eerste. Volgens Peter van den Bosch, boer en woordvoerder van de tegenstanders, reageerden inwoners tijdens die presentatie verontwaardigd dat er na de protesten van vorig jaar nu een soortgelijk initiatief op tafel ligt. "Er is zelfs sprake van een capaciteitsvergroting van jaarlijks honderd miljoen naar 250 miljoen kilo mest. Daarnaast wordt de fabriek hoger en groter dan in het eerste plan", zegt Van den Bosch. "Dat staat haaks op de bestemming 'open komgebied' van de beoogde locatie. Voor dat open karakter werden eerder zelfs kassen gesloopt."

Op het verzoek om een uitgebreide informatieavond te organiseren en referendum te houden onder inwoners van Haaften reageerden de initiatiefnemers dat ze pas een informatieavond willen organiseren nadat de gemeente hun principeverzoek heeft goedgekeurd. Na goedkeuring en bestemmingsplanwijziging door de gemeente wordt de provincie bevoegd gezag voor de vergunningverlening.