• Team Spiegelhof met van links naar rechs: Simone, Ria, Erma, Ben, Sharon en Sanne.
• Team Spiegelhof met van links naar rechs: Simone, Ria, Erma, Ben, Sharon en Sanne. Foto: Levien Vermeer

Spiegelhof neemt met verhuizing afscheid van cultuurcoördinator

Vertrek Erma aderlating voor de school

herwijnen • "We gaan samenwonen", glimlacht Ben Kennedie, clusterdirecteur van Lingewaal voor de Stichting Openbaar Primair Onderwijs Alblasserwaard /Vijfheerenlanden (O2A5). Vanaf maandag 26 juni vinden ze elkaar in de nieuwe Brede School aan de Achterweg. Er wordt niet alleen van de oude school afscheid genomen, maar eveneens van leerkracht/cultuurcoördinator Erma Vlasblom. Volgens Kennedie is Erma zeer creatief. "Ze ís kunst. Haar vertrek is een aderlating voor de school."

Radertje

Maar Erma doet niet dramatisch. "Het afscheid van de school als zodanig is belangrijker dan mijn vertrek, ik ben maar een radertje in het systeem. Er staat altijd wel weer iemand anders op, die moet ook een kans krijgen."

Toch valt het afscheid haar niet licht. "Ik zal het contact met de kinderen en collega's heel erg missen. Voorlezen was een van mijn lievelingsbezigheden. En tijdens de teamlunch werden wezenlijke gesprekken gevoerd."

Toen Erma met haar gezin in Herwijnen kwam wonen, koos ze bewust voor Spiegelhof. "Dit is een open, kleinschalige, ideale school waar onze dochters op de fiets konden komen." Sharon Loeve is verantwoordelijk voor de middenbouw, haar collega's Simone en Sanne voor respectievelijk de boven- en onderbouw.

Voordeel

Sharon grapt: "Wij zijn S3 in plaats van K3." Zij ziet duidelijk het voordeel van een kleine school. "Er zijn vijfenveertig leerlingen, die hebben goed contact met elkaar. En ik weet alles van ieder kind."

Even later fietst een jongen het plein op en juf Sharon roept: "Teun, je spellingmap ligt hier nog." Twintig jaar geleden werd Erma met haar P.A.-bevoegdheid gevraagd in te vallen. "Ik ben in alle groepen ingesprongen, heb extra begeleiding gegeven en tenslotte werd ik intern cultuurcoördinator." Ze stopt nu om meer voor haar ouders te kunnen betekenen. En ze hoopt weer zelf kunst te gaan maken, waar ze een eigen kijk op heeft.

Dienstbaar

"Kunst moet dienstbaar zijn, en te gebruiken. Daarna kan het weer weg. Dat vind ik fijn." Haar deeltijdstudie op de kunstacademie bekostigde ze onder meer met zelfgemaakte zeefdrukken.

"Ik geniet erg van grafiek, zeefdruk, lino- en houtsneden. Alles staat thuis klaar, maar ik kom er niet aan toe." Verder wil ze graag reizen, zoals naar Nepal. "En", peinst ze, "ik kan niet zo meekomen in de digitale wereld."

Nieuwe naam

Juf Sharon is enthousiast over de 'boekenboom' die in haar nieuwe lokaal komt. Ze verheugt zich op de inrichting: "Er kunnen boeken en knutselwerkjes ingezet worden, of een foto van de zogenaamde 'kanjer van de week'." In aanloop naar de verhuizing werd de onderwijsaanpak geëvalueerd, vertelt directeur Kennedie. "We gaan digitaler werken, maar het schrijf- en leesonderwijs blijft evengoed belangrijk. En bij een nieuwe start hoort een nieuwe naam."

Geheim

Die blijft geheim tot donderdag 29 juni, de musicalavond van groep 8. De decors voor de musical staan al klaar. "De laatste begeleide creatieve inspanning van Erma", zegt Sharon vol waardering.

Donderdagavond 6 juli krijgt Erma haar afscheidsfeestje. Ben Kennedie zegt: "Iedereen die iets met Erma en/of de Spiegelhof heeft, is die avond welkom."

Tweede huis

Erma merkt op: "Ik sluit een periode af, want de school was toch een beetje mijn tweede huis. Maar ik kan me goed voorstellen dat er anderen zijn die ook nog eens de sfeer willen proeven en door het gebouw willen lopen, voordat het afgebroken wordt."

Levien Vermeer