• Negen tankautospuiten bestreden het vuur.
• Negen tankautospuiten bestreden het vuur. Foto: Etiënne Hessels Fotografie

Kortsluiting door hennepkwekerij waarschijnlijk de oorzaak

Leerdams centrum aan ramp ontsnapt

leerdam • De verslagenheid is groot, maar opluchting overheerst maandagavond tijdens de informatiebijeenkomst die de gemeente Leerdam heeft georganiseerd. En respect voor de brandweer en andere hulpdiensten. Als Saniye Bildircin aan het eind van de bijeenkomst haar dank uitspreekt, wordt dat ondersteund met applaus.

Bildircin is kunstenares en eigenaar van galerie Kunstlijn 13, twee panden naast de brandhaard. De brandweer heeft de deur geforceerd om tijdens de brand naar binnen te komen. "Ik was er op dat moment niet, maar mijn pand is goed bewaakt. Daar ben ik dankbaar voor."

Door de hitte zijn ruiten gesprongen. Er is water- en roetschade en in een deel van het pand doet de elektriciteit het niet meer. Bildircin is goed verzekerd, maar is bang dat sommige schade aan kunstwerken onherstelbaar is. "Het is nog maar de vraag of alles schoongemaakt kan worden. Kunst is onvervangbaar."

Paniek

Zo'n tien panden zijn zaterdagavond ontruimd doordat er gevaar was. In de Hoogstraat, maar ook aan de Markt en in de Kerkstraat. Nadat om half drie 's nachts de brand meester was, konden de eigenaars samen met brandweer, politie en een hulpverlener van Salvage weer gaan kijken. Drie panden zijn voor langere tijd onbewoonbaar, waaronder dat waar de familie Van Es (van de sportprijzen) woont en werkt, direct naast de plek waar de brand begon.

Myron van Es was op dat moment op straat. "Mijn ouders lagen binnen te slapen. Ik heb ze wakker gemaakt en een paar spullen meegenomen. Er was al rook binnen, maar gelukkig konden we nog naar buiten", vertelt hij na afloop van de informatieavond. Hij omschrijft de situatie met één woord: paniek. "We dachten dat het hele pand af zou fikken. Dat is gelukkig niet gebeurd."

Na de eerste schrik - en boosheid op de mogelijke veroorzaker - komt bij Myron de ondernemerszin alweer naar boven. "Schrijf maar op dat we binnenkort weer open gaan en dat klanten dus vooral moeten blijven komen. Het herstellen van de schade zal wel een paar weken of maanden duren, voor die periode gaan we op zoek naar een tijdelijke locatie."

Verwerken

René Middag heeft geen materiële schade opgelopen door de brand die de Leerdamse binnenstad zaterdagnacht teisterde. Maar, hij zegt wel: "Ik ben het emotioneel nog aan het verwerken. Het heeft me heel erg geraakt." Ook hij werd door de politie uit zijn woning aan de Hoogstraat gehaald. Brand op nummer 54 werd hem verteld. René woont op 48. Er was angst dat het vuur zou overslaan naar omliggende woningen.

René besloot uit te wijken naar zijn winkel aan de Kerkstraat, verschillende buren gingen mee en al snel werd Koffie in de Bakkerij de opvanglocatie voor de ontheemde bewoners van de Hoogstraat. De politie kwam elk half uur een update geven. Ondertussen zorgde René – gewoontegetrouw – dat het zijn buren aan niets ontbrak. "Je werkt in de horeca, dan zit het in je om te zorgen voor mensen."

Vanuit de berging van Koffie in de Bakkerij konden de Leerdammers zien hoe de vlammen op gegeven moment door het dak braken. De sfeer was aangeslagen. "We wisten niet wat er gebeurde." De gemeente bood een slaapplek in De Schildkamp in Asperen, maar iedereen wilde liever in de buurt van zijn huis blijven. Slapen zat er nu toch niet in. René mocht dezelfde nacht terug in zijn eigen woning. De buren voor wie dat niet gold kozen voor verblijf bij familie.

René kan nog steeds niet bevatten wat er is gebeurd. "Je kunt in je eigen pand dus nog zoveel doen om het veilig te maken, je steekt je ziel en je zaligheid erin, en dan ben je nog afhankelijk van de omgeving."

Janneke Boogaard
Janneke Kok